Przemysław Wieloch: Zależy nam na jakości, a nie ilości

O wiosenno-letniej karcie dań, planowanej kolacji degustacyjnej dyktatorów i miłym spędzaniu czasu na tarasie opowiada Przemysław Wieloch, szef kuchni w restauracji Heksagon w Łodzi, były szef kuchni w pałacu prezydenckim za kadencji Bronisława Komorowskiego.

Szef poleca, czyli pasty, pasztety i zimne nóżki!

Adres przy Pomorskiej 144 znają wszyscy, którzy lubią dobrą kuchnię. Restauracji Heksagon i serwowanych tam dań nikomu nie trzeba polecać, ale… Od kilku miesięcy, a dokładnie od początku pandemii koronawirusa załoga restauracji zaczęła robić wyjątkowe „smarowidła”, czyli smakowite dodatki do pieczywa.

Kuchnia wielu talerzyków

O restauracji w nowym miejscu, o tym jak sobie radzą w czasach pandemii, a także o planach na bliższą i dalszą przyszłość opowiadają Kamila i Michał Przybysz, właściciele restauracji Sendai sushi & ramen.

Szkoła mistrzów

Właśnie mijają trzy lata, od kiedy Międzynarodowa Szkoła Sztuki Kulinarnej rozpoczęła swoją działalność w Łodzi. W organizowanych w niej szkoleniach chętnie uczestniczą profesjonaliści jak i amatorzy. O tym, skąd wziął się pomysł na taką szkołę w Łodzi, rozmawiamy z Małgorzatą Michalską, właścicielką szkoły.

Z ziemi włoskiej do Polski, czyli dobre, włoskie jedzenie

Enrico Monti szef kuchni i właściciel Ristorante Mare e Monti opowiada nam o tym, jak dziewięć lat temu trafili do Łodzi, dlaczego w swojej restauracji postawili na włoską kuchnię przygotowywaną z najlepszych produktów i co dał im udział w Kuchennych Rewolucjach.

Mono Cafe, czyli włoska kawa i włoski klimat w Monopolis

Mono Cafe – tak będzie się nazywać nowe miejsce, które pojawi się na imprezowej mapie Łodzi. Otwarte zostanie na przełomie lutego i marca w Monopolis, łódzkim centrum biurowo-rozrywkowo-kulturalnym i ma tętnić życiem od rana do wieczora.

HEKSAGON kusi różnorodnością

Łódzki Heksagon to ciekawa, klimatyczna restauracja zaledwie kilka minut od centrum miasta. Atrakcyjne wnętrze, przyjemna atmosfera i smaczna kuchnia to główne atuty miejsca. O podniebienia gości dba Przemysław Wieloch, znany łódzki szef kuchni.

Nieco inny smak tradycji

O tym, dlaczego zdecydowali się na kuchnię polską i regionalną, jakie potrawy cieszą się największą popularnością i dlaczego goście lubią wpadać do Piwnicy Łódzkiej, opowiadają Dominika i Sebastian Spychała, właściciele restauracji.

Jak Sushi Kushi łodzian kusi

Philadelphia Roll! To zdecydowanie numer 1 w menu Sushi Kushi. Łosoś z serkiem philadelphia bije wszelkie rekordy. Czasami żartujemy, że wystarczyłoby to jedno danie – mówi Andrzej Pelc-Gonera, właściciel marki Sushi Kushi.

PRZERWA dla każdego

Każde przyjęcie to inne wyzwanie, ale my się ich nie boimy. Jesteśmy kreatywnym zespołem. A uśmiechy naszych Gości tylko dodają nam skrzydeł i sprawiają, że w tym, co robimy pasji nam nie brakuje – mówi Paulina Ograbek, wedding planner w Przerwie przy ulicy Wólczańskiej.

Dobre wino to takie, które nam smakuje

Michał Bald, sommelier, M&P Pavlina area manager: Na dobrą zabawę każdy sposób jest dobry, a zatem bawmy się i pijmy Beaujolais Nouveau!

Wiesław Bober: Gotowanie! Pasja, która motywuje do pracy

O tym, dlaczego wybrał Pabianice choć mógł pracować wszędzie, o rywalizacji i współpracy z innymi szefami kuchni i o tym, co jest potrzebne, aby osiągnąć zawodowy sukces opowiada Wiesław Bober, szefa kuchni restauracji Wzorcownia by W. Bober w hotelu Fabryka Wełny.

Nigiri i maki

Na gastronomicznej mapie Łodzi coraz więcej lokali serwuje sushi. Skąd się wzięło, jak się je robi i dlaczego powinni przygotowywać je mężczyźni.

Smaczne święta

Różne są tradycje i zwyczaje dotyczące wigilijnych potraw. Dawniej liczba wigilijnych dań różniła się w zależności od regionu, stanu czy pochodzenia.

Swobodnie i przyjaźnie, z lekkością i uśmiechem

Z dzieciństwa pamięta smak zielonych, niedojrzałych jeszcze mirabelek, maślanych ciastek dziadka i nadziewaną kaczkę przygotowywaną przez mamę. Gotowanie, które przez lata było tylko jego pasją, stało się teraz sposobem na życie. W życiu Adama Kozaneckiego wszystko zmieniło się po tym, jak został finalistą 4. edycji MasterChefa emitowanego w TVN.

Lato pachnie owocami

Lato nieodłącznie kojarzy się ze słońcem, przygodą i wypoczynkiem. Ale wakacyjny czas to przede wszystkim smaki i zapachy, które towarzyszą nam na każdym kroku. Truskawki, maliny, porzeczki…

Smak luksusu w Nowym Centrum Łodzi

Autorska kuchnia, ponad dwieście gatunków whisky, eleganckie wnętrza nawiązujące wystrojem do lat 20. i specjalnie dobrana muzyka. Wszystkie te doskonale dopełniające się elementy znajdziemy w Quale Restaurant przy ulicy Narutowicza 48.