Kulinaria

Tak smakuje cały świat w restauracjach Grupy Bawełna

Tak smakuje cały świat w restauracjach Grupy Bawełna

Restauracje Grupy Bawełna od kilku lat dbają o podniebienia łodzian i gości odwiedzających nasze miasto, a restauracyjne smaki wielu dań zamknięte w wekach Wekowni, kupić można już niemal w całym kraju. Wszystkie koncepty gastronomiczne łączy jedno – pasja do dobrego jedzenia, jakości i dobra atmosfera. Zajrzymy do Bawełny, Lnu, Szpulki spróbować pysznych dań.

 

W Bawełnie od początku roku pojawiło się sporo nowości. W nowym menu znajdziecie między innymi aksamitny krem z białych warzyw z wędzonym łososiem, delikatną cielęcinę w sosie na bazie gruszek, wina i orzechów włoskich, ręcznie lepione
retangoloni z owcami morza, a już za chwilę zagoszczą dania ze szparagami!

W Szpulce królują kuchnie street foodu całego świata. Porchetta, soczysta pieczeń z polędwicy wieprzowej, otulonej brzuchem wieprzowym, z tajną kompozycją ziół prosto ze słonecznej Italii, to kolejna nowość, która zagościła w restauracyjnym menu tuż obok oryginalnego burgera z dorszem i dalekowschodnimi dodatkami.

W Lnie i Bawełnie skosztujemy wielu dań z kuchni polskiej, w tym oczywiście polskiego rosołu, czy polędwiczki wieprzowej w polskim cydrze. Nie brakuje akcentów śródziemnomorskich, jak chociażby doskonałej ośmiornicy podawanej na sałatce ziemniaczanej. W Lnie już na stałe zagościło menu tatarowe, spróbujecie tu: klasycznego polskiego tatara wołowego, tatara z polędwicy ze strusia, tatara z pstrąga i oczywiście tatara wege z buraka! Już za chwilę pojawią się też sezonowe szparagi! A restauracyjne smaki znajdziecie też zamknięte w wekach Wekowni, najlepszych na zbliżające się wakacyjne podróże.

Anna Grabarek, współwłaścicielka Grupy Bawełna

Dobra atmosfera i doskonała jakość serwowanych przez nas dań, to zasługa całej ekipy pracującej we wszystkich restauracjach grupy z szefami kuchni na czele. Kuchnia to pasja, pasja do smaku, do gotowania, ale też szacunek do produktów, do ludzi, do porządku i zasad. Mamy dystans do siebie, poczucie humoru i dobrą energię. We wszystko, co robimy wkładamy całe serce. Nasze doświadczenia staramy się przekazywać naszym pracownikom, bo to oni tworzą na co dzień to miejsce i tę atmosferę. Jesteśmy dumni z naszego zespołu! Zapraszamy na śniadania, lunche, kolacje, spotkania w gronie najbliższych i biznesowe, na imprezę, jaką sobie tylko wymarzycie. Zawsze będzie Wam u nas dobrze, na tyle, że będziecie chcieli wracać!

Bawełna

Restauracja Bawełna mieści się w zrewitalizowanej dawnej tkalni fabryki Izraela Poznańskiego w Manufakturze. Wyjątkowy charakter wnętrzu nadają ściany z czerwonej cegły, meble własnego projektu, czy wertykalny ogród na jednej ze ścian. W Bawełnie jest zawsze gwarno. Chętnie wpadają tu nie tylko łodzianie i goście z kraju, ale również z zagranicy. Dlaczego? Odpowiedź jest prosta – wszyscy chcą skosztować serwowanych tu dań kuchni włoskiej i śródziemnomorskiej przygotowywanych z najwyższej jakości produktów od lokalnych dostawców, jak i bezpośrednio z Włoch. W menu co i rusz pojawiają się nowe dania, ale nie brakuje i takich, które w karcie są niemal od samego początku, jak krewetki czy macki ośmiornicy. Od początku tego roku pojawiło się sporo nowości, m.in. aksamitny krem z białych warzyw z wędzonym łososiem, ręcznie lepione retangoloni z owcami morza. A na deser warto spróbować semifreddo, czyli klasycznego włoskiego deseru lodowego, który jest przygotowywany w kilku smakach. Bawełna w 2019 roku została odznaczona „czapką” znanego na świecie żółtego przewodnika „Gault&Millau”, a w 2014 roku otrzymała „Punkt dla Łodzi” jako pierwszy lokal w Manufakturze, który podkreśla walory historyczne tego miejsca. Restauracja jest idealnym miejscem zarówno na eventy firmowe, jak i mniejsze spotkania w gronie przyjaciół i rodziny.

 

 

 

 

Łódź, ul. Ogrodowa 19a
tel. 42 63 33 444
e-mail: restauracja@
bawelna-lodz.com
www.bawelna-lodz.com

 

Len i Bawełna

Len i Bawełna wyróżnia się nowoczesnym, ciepłym designem dopasowanym do charakteru otoczenia, łączącym industrialny charakter ze skandynawskim stylem. Restauracja podzielona została na kilka stref: salę w okolicy otwartej kuchni, gdzie można obserwować pracę kucharzy, salę w bezpośrednim sąsiedztwie baru oraz przestrzeń usytuowaną nieco z boku, otoczoną zielenią. Na dolnej kondygnacji znajduje się klimatyczna sala sommelierska sąsiadująca z przeszkloną piwniczką, w której znajduje się dobrze dobrana kolekcji win. Dominuje tu kuchnia polska z elementami kuchni śródziemnomorskiej. Wśród śniadań dużym powodzeniem cieszą się: śniadanie a’la Len z frankfurterkami, paskami boczku, jajecznicą, grillowaną pieczarką i pomidorem, a także Jajo burger z łososiem oraz tosty z polską kaszanką. Jeśli chodzi o przystawki to bezwzględnie spróbować trzeba serwowanych tu tatarów, tatara ze strusia, wołowiny i w wersji wege. Z dań głównych goście zachwalają kaczkę, steki i owoce morza, a także klasyczne ręcznie lepione pierogi i burgery z doskonałą wołowiną i bułkami własnego wypieku. Znajdziecie tu spory wybór deserów, ale polecamy spróbować „świeżych lodów”, czyli lodów produkcji Lnu, które nigdy nie są zamrażane.

 

 

 

 

Łódź, OFF Piotrkowska
tel. 42 201 59 50
e-mail: restauracja@
lenibawelna.com
www.lenibawelna.com

Szpulka

Być w Manufakturze i nie zajrzeć do Szpulki to, jak być w Paryżu i nie widzieć wieży Eiffla. Goście mówią o niej „mały lokal z wielką duszą”. Atmosfera, jedzenie i obsługa (kolejność przypadkowa) są w Szpulce doskonałe. Dominują dania kuchni z całego świata z elementami polskiej. Jest szybko, prosto i smacznie! Szpulka to jedyne miejsce, gdzie zjecie śniadanie w Manufakturze, jest pysznie i jest w czym wybierać, bo w menu Szpulki znajdziecie aż 11 śniadań! W porze obiadowej możecie zajrzeć na lunch, codziennie kuchnia przygotowuje inne, smakowite propozycje! Szpulka, mimo że mała to menu ma jak wnętrze, naprawdę bogate! W ofercie są też dania kuchni street foodowej oraz inspirowane kuchnią azjatycką. W bistro można zamówić cztery rodzaje burgerów, ale są też rameny i zupy pho. Swoich fanów mają przekąski zaproponowane przez szefa kuchni, w tym legenda, czyli tatar wołowy. Szpulka to nie tylko jedzenie, to także to także doskonałe lemoniady i zdrowe koktajle warzywno-owocowe. Barmani serwują klasyczne koktajle, ale także swoje autorskie propozycje koktajli i shoty bazujące na syropach owocowych własnej produkcji. Dzięki przebudowie Szpulka stała się idealnym miejscem również na większe spotkania firmowe, a także na wydarzenia w gronie rodziny i przyjaciół. Wspaniała kuchnia i doskonała atmosfera, każdego spotkania, gwarantowana!

 

 

 

Łódź, ul. Ogrodowa 19a
tel. 42 63 42 4 72
e-mail: restauracja@
szpulka-lodz.com
www.szpulka-lodz.com

 

Wekownia

Wekownia to koncept rzemieślniczych weków, który zrodził się w restauracji Bawełna, jako projekt ratunkowy w czasach pandemii. W zdrowych daniach w słoikach szybko jednak rozsmakowali się klienci z całej Polski. I tak pandemiczny projekt okazał się sukcesem. Weki Wekowni to zero kompromisów. Najlepsze produkty od sprawdzonych dostawców, 100% naturalny skład i brak konserwantów.
Ale najważniejszy jest smak, dlatego gotują szefowie kuchni restauracji Grupy Bawełna, analizując smaki na każdym etapie przygotowań tak, aby produkt był jak najlepszy! Ile smacznych dań zamknięto w wekach? Sporo, każdy znajdzie coś dla siebie. W „zawekowanym menu” zupy i kremy, wiele dań gotowych, przetworów z owoców i warzyw i oczywiście cały asortyment tzw. smarowideł
zarówno słodkich jak i wytrawnych. Z nowości warto wspomnieć o klopsikach rybnych ze szlachetnego dorsza i łososia w sosie koperkowym, mackach ośmiornicy w oliwie, zupach z sandacza i łososia w wydaniu łagodnym i pikantnym, wegańskiej paście z fasoli, czy musie dyniowo-jabłkowym i oczywiście sokach tłoczonych z owoców. Specjały Wekowni są dostępne online, można je zamówić z dostawą do domu lub zakupić we wszystkich restauracjach Grupy Bawełna i w dobrych delikatesach. Takie weki można wykorzystać, podczas weekendowych czy wakacyjnych wyjazdów oraz jako prezent na różne okazje.

 

 

 

www.wekownia.com