Kulinaria

Wszystkie smaki OFFa

Wszystkie smaki OFFa
Lekka bliskowschodnia szakszuka, stek z selera z bimbi, prawdziwe guacamole, aromatyczny i sycący mistrzowski ramen, a może solidna porcja czarnego angusa? Za sprawą znakomitych restauracji w OFF Piotrkowska Center dawną fabrykę Ramischa wypełniają zapachy i smaki, jak magnes przyciągające miłośników kulinarnych doznań, dobrze spędzonego czasu i kulinarnych podróży bez konieczności wyjeżdżania z Łodzi.

 

Rewitalizacja przez gastronomię. Tak najprościej określić można to, jak restauracje w OFF Piotrkowska Center odmieniły losy dawnej zdegradowanej fabryki w samym centrum miasta.

– Dwie dekady temu dostrzegliśmy potencjał Łodzi, zanim zrobili to inni. Postawiliśmy na rewitalizację pofabrycznych murów, działając bez gotowych wzorców, a zachowanie historycznej tożsamości miejsca było moim osobistym marzeniem – podkreśla Michał Styś, prezes OPG Property Professionals, pomysłodawca OFFa. – Kreując wizję tego miejsca, od początku stawialiśmy na to, by historyczną tożsamość dopełnić nowoczesnością i kreatywnością. Tak powstało miasto w mieście, idealne do pracy, rozwoju biznesu, ale też dające świetną oprawę dla czasu wolnego w klubie czy w ogródku znakomitej restauracji – podkreśla.

I to właśnie wyjątkową atmosferę docenili przedsiębiorcy, którzy zdecydowali się ulokować tu swoje gastronomiczne biznesy. Wypełnili ceglane przestrzenie nie tylko zapachem świetnej kuchni, ale też wysmakowanym designem wnętrz, sprzyjających celebrowaniu dobrego czasu przy wspólnym stole.

– To miejsce ma niepowtarzalny klimat, za który kocha się Łódź. I to właśnie ta atmosfera sprawia, że tak chętnie przychodzą tu łodzianie, ale też goście odwiedzający miasto, szukający autentycznych, wyjątkowych miejsc – podkreśla Tomasz Frant, jeden z pierwszych najemców OFFa, który najpierw prowadził tu sklep dla skaterów, by później zrealizować marzenie o własnej restauracji SPÓŁDZIELNIA, jednej z pierwszych w OFF Piotrkowska Center.

Zapach świeżego chleba i europejskie inspiracje

Pierwsza była DRUKARNIA SKŁAD WINA & CHLEBA, czyli połączenie piekarni, kawiarni, galerii sztuki i bistro. Codziennie przyciąga smakoszy już od śniadania, a w menu króluje nie tylko kuchnia europejska, ale też propozycje zgodne z nowatorskimi trendami kulinarnymi. A – jako że nazwa zobowiązuje – koneserzy wina mogą przebierać w szerokiej ofercie win, przy okazji rozkoszując się smakiem przepysznych zup, sałat, ryb, steaków, burgerów czy tzw. dań jednogarnkowych. Wszystko to w towarzystwie świeżo wypiekanego pieczywa i sztuki. Znajdzie się też coś dla wielbicieli lokalnych przysmaków, bo obok truflowego strozzapreti w karcie dumne miejsce zajmuje rodzima łódzka zalewajka.

Połączenie europejskiej kuchni z odważnymi, nowatorskimi zestawieniami to również domena wspomnianej już restauracji SPÓŁDZIELNIA, chwalonej za świetnie zaprojektowane wnętrze. Przy długich stołach zasiąść może cały zespół w czasie firmowej integracji, ale jest też przestrzeń, by kameralne spotkanie w mniejszym gronie wypełnić smakami i rozmową. W menu – obok swojsko brzmiących żeberek, burgerów i sałatek – gości pieczona dorada, stek z selera z bimi, a dla rasowych mięsożerców – wołowina Black Angus lub kofta jagnięco-wołowa. Są też: autentyczny, opalany drewnem piec do wypiekania pizzy, dobrze wyposażony bar, a przede wszystkim niepowtarzalna luźna atmosfera i uśmiechnięta załoga.

Poza kontynent

Kulinarna wyprawa do OFFa to także podróż w stronę Azji. Minimalistyczne, ale charakterystyczne wnętrze ATO RAMEN – jednej z pierwszych ramenowni w Polsce – oddaje klimat japońskich barów. Lokal dostosowano do wzorcowych warunków, w jakich powinno się jeść ramen – w skupieniu, dość szybko, najczęściej przy barowym blacie. Znakiem rozpoznawczym Ato Ramen jest ręcznie robiony makaron, a to dzięki dbałości o półprodukty, wiedzy nabytej na nieustających szkoleniach oraz niepohamowanej chęci do samorozwoju i zgłębiania tajników kuchni japońskiej.

Na tych, dla których smaki AZJI to przede wszystkim Pad Thai, zupa Pho, albo pikantne zielone curry z kurczakiem czy wołowiną, czeka SHAMO, tworzone przez pasjonatów mocno związanych z kuchnią i kulturą azjatycką. Wegetarianie znajdą tu warzywne, smażone roladki z kapustą chińską, marchewką, makaronem sojowym, grzybami moon oraz cebulą dymką serwowane ze słodkim sosem chili.

Wielbiciele międzykontynentalnych poszukiwań kulinarnych odnajdą się w restauracji COMPANEROS od progu wciągającej gości w wir prawdziwej meksykańskiej fiesty. Klimatyczne wnętrze, kolorowe neony, mural, a przede wszystkim autentyczne i pyszne potrawy inspirowane podróżami po Mexico City, Guadalajarze, Oaxace i Meridzie pozwalają poznać smaki i kulturę Meksyku. Tacos w kukurydzianych tortillach, quesadilla, burrito i ceviche to tylko niektóre z propozycji tutejszej kuchni. W sercu lokalu znajduje się bar, szczycący się największą selekcją tequili i mezcalu w Łodzi oraz autorską kartą koktajli, zmieniającą się kilka razy w roku.

W duchu światowych stolic

LEN & BAWEŁNA swoim klimatem nawiązuje do londyńskich restauracji. Jest elegancko i modnie, a naturalne drewno, kamień, tkaniny oraz kolorystyka inspirowana przyrodą, sprawiają, że wnętrze jest przytulne i ciepłe. Menu to przede wszystkim kuchnia śródziemnomorska i elementy kuchni polskiej. Bar jako centralny punkt Lnu swoją uwagę dzieli między bogatą ofertę win, w tym win polskich, znanych z polskiej tradycji nalewek i wódek, klasycznych i autorskich koktajli oraz piwa premium. Ważnym elementem barowych propozycji jest wysoko gatunkowa włoska kawa.

Niezobowiązującą atmosferę proponuje też umiejscowiona w piętrowym kontenerze na dziedzińcu OFFa restauracja DOKI, zrodzona z inspiracji gastro-konceptami rodem z Berlina, Londynu, Tel-Avivu i Sydney. Kontenery morskie, morze dobrych trunków, otwarta kuchnia, mocna kawa i muzyka z winyli. Do tego dwa letnie tarasy, atrakcje kulturalne i świetna załoga. W karcie goście Doków znajdą: sezonowaną wołowinę, burgery, owoce morza, kanapki, desery. Nie zabraknie sezonowych specjałów. Dokowy bar oferuje natomiast wyszukaną kartę autorskich koktajli, kraftowe piwa z browaru Ziemia Obiecana, oryginalnego irlandzkiego Guinnessa lanego z kega oraz kawę z zaprzyjaźnionych łódzkich palarni. Dokowe steki robione są z wyjątkowej, sezonowanej wołowiny ze znakiem jakości QMP (Wołowina Zawsze Dobra). Menu zmienia się wraz z porami roku w zależności od dostępności produktów.

OFF Piotrkowska Center
Łódź, ul. Piotrkowska 138/140
+48 535 477 617
+48 731 734 770
wynajem@piotrkowskacenter.pl
www.piotrkowskacenter.pl