Kulinaria

Lato ze smakiem. Oryginale potrawy w łódzkich restauracjach

Lato ze smakiem. Oryginale potrawy w łódzkich restauracjach

Jeśli spędzacie lato w Łodzi, to warto od czasu do czasu wybrać się do jednej z łódzkich restauracji i skosztować serwowanych tam dań. Polecamy kilka miejsc godnych odwiedzenia, oczywiście nie tylko podczas wakacji.

 

Śniadania

Jak macie ochotę na śniadanie, to warto wybrać się do Szpulki. Jest szybko, prosto i smacznie! To jedyne miejsce, gdzie zjecie śniadanie w Manufakturze, jest pysznie i jest w czym wybierać, bo w menu Szpulki znajdziecie aż 11 śniadań!

Bez wątpienia pyszne śniadanie zjecie też w restauracji Len i Bawełna, mieszczącej się w OFF Piotrkowska Center. Wśród śniadań powodzeniem cieszą się: śniadanie a’la Len z frankfurterkami, paskami boczku, jajecznicą, grillowaną pieczarką i pomidorem oraz tosty z polską kaszanką.

Wyborne śniadania serwuje również Piekarnia Łódź działająca w Monopolis. Śniadania dostępne są tu przez cały  dzień – klasyczne zestawy z jajkami czy kiełbaskami, pasty do smarowania, omlety, tosty francuskie z syropem klonowym czy jaglanka.

W porze lunchu

W porze lunchowej warto zajrzeć oczywiście do Piwnicy Łódzkiej, codziennie serwowane są tu inne zestawy, latem pojawia się chłodnik z ogórka i botwiny, pierogi truskawkowe z kwaśną śmietaną, czy gołąbki w sosie pomidorowo-parmezanowym. Także Len i Bawełna ma w swojej ofercie pyszne zestawy lunchowe, w których znajdziecie, chociażby krem z batatów, kapuśniak z młodej kapusty, dorsza w sosie koperkowym. Na pyszne makarony w lunchowej porze warto wpaść do Mono Cafe & Bistro w Monopolis. Jak już tam będziecie, to napijcie się dobrej kawy i zjedźcie pyszne ciastko, makaroniki mają wyborne.

 

Wyborna wczesna kolacja

Na wyborną kolację w miłym towarzystwie mamy kilka fajnych propozycji. Warto zajrzeć do Bawełny w Manufakturze. Aksamitny krem z białych warzyw z wędzonym łososiem, ręcznie lepione retangoloni z owcami morza, a na deser semifreddo, czyli klasyczny włoski deser. Prawda, że brzmi smacznie. Pyszne steki serwują w Indian Steak w Monopolis, zjecie tam też wyśmienite burgery i skosztujecie pysznej cytrynówki. Jeśli ktoś ma ochotę na śródziemnomorską ucztę to w Arterii, którą także znajdziecie w Monopolis. Z przystawek można skosztować krewetek w białym winie. Z dań głównych na pewno będą smakowały filet z sandacza na papardelle. W Monopolis znajdzie się też coś dla miłośników kuchni włoskiej, wyborne pizze serwuje La Mia Fabbrica. Goście mogą spróbować także m.in. długodojrzewającej szarpanej wołowiny z komina, podawanej w Sakwie Zibiego.

Oryginale smaki

Oryginalna i to pod każdym względem jest Trattoria Italiana. Mieszcząca się w Monopolis rodzinna restauracja prowadzona przez Monikę i Francesco Mameli. Nie ma tam klasycznej karty dań, ponieważ najważniejszy jest aktualnie dostępny produkt.

Miłośników kuchni japońskiej zapraszamy do Sendai sushi & ramen, także w Monopolis. Tylu wyśmienitych ramenów nigdzie w Łodzi nie znajdziecie, a problem robi się jeszcze większy, gdy trzeba wybrać sushi.

Znajdzie się też coś dla miłośników kuchni tureckiej. Polecamy oryginalny koncept, połączenie restauracji z delikatesami – Meat Point. Tu bazą jest wołowina, jagnięcina i drób serwowane z ryżem, kaszą bulgur czy klasycznym pieczywem lavash i ramazan pidesi oraz surowymi i grillowanymi warzywami.

I koniecznie zajrzyjcie jeszcze do Ukrytych Rzek, które skryły się w Ogrodach Geyera, szczególnie na dania sezonowe: krem ze szczawiu z ziemniaczanym purée, żółtkiem i nowalijkami oraz tartaletką z wędzonym serem i zielonym groszkiem, a także łódzka specjalność, zalewajka z Salsiccią, młodymi ziemniakami, szparagami i pierożkiem wonton z kaczką.