Kulinaria

Cynamon Catering dobry na każdą okazję

Cynamon Catering dobry na każdą okazję

Cały czas się rozwijamy, bliżej nam do elegancko serwowanych dań w restauracji niż starego typu cateringów. Właśnie wprowadzamy kolejną usługę – Cynamon lunch. Najważniejsza jest dla nas jakość i estetyka przygotowywanych dań – mówi Emil Drożdż, właściciel firmy Cynamon Catering.

 

Prowadzenie firmy cateringowej to duże przedsięwzięcie, a i konkurencja całkiem spora. Jak Pan sobie radzi?

Dziękuję, myślę, że całkiem dobrze. Bez przerwy poszukujemy najlepszych rozwiązań dla naszych klientów, dodajemy nowe kategorie dań. Działamy już jedenaście lat, które firma skończy w maju 2023 r. Zaczynaliśmy od obiadów domowych z kuchnią polską. Następnie doszła obsługa imprez okolicznościowych i oferta cateringowa dla dzieci z najlepszych łódzkich placówek oświatowych. Wprowadziliśmy też diety pudełkowe, ale ten pomysł w naszym przypadku się nie sprawdził. Największe firmy oferujące diety pudełkowe to tak naprawdę duże fabryki, a konkurencja jest spora. To nie był właściwy kierunek dla nas, a jeśli tej klasy kucharz jak Mateusz Gessler się z tego wycofał, świadczy to o mocnym nasyceniu rynku. Obecnie skupiamy się na cateringu eventowym dla firm i dla klienta indywidualnego oraz na naszej nowości, czyli lunchach dla firm.

Czym będzie się wyróżniać nowa usługa Cynamon lunch?

To wysokiej jakości lunche dedykowane firmom, które będziemy dostarczać ciepłe, zamawiane przez dedykowaną aplikację. Dania są smacznie i różnorodne. Klienci na pewno będą zadowoleni.

Myśląc o firmie cateringowej, z reguły mamy wyobrażenie o organizacji dużej imprezy. Nie myślimy o tym, by skorzystać z takiej oferty przy domowych uroczystościach. A tymczasem…

Na szczęście ta świadomość powoli się zmienia i coraz więcej osób zamawia catering na domowe uroczystości – komunie, urodziny, rocznice. Szczególnie w grupie młodszych odbiorców, którzy zamiast godzinami stać w kuchni wolą przeznaczyć ten czas na inne aktywności. Ale przybywa także osób starszych, które zamawiają cyklicznie. Jak ktoś się przekona, że jest smacznie i do tego w przyzwoitych cenach korzysta z oferty kolejny raz. Czas wymazać z pamięci obraz cateringu sprzed kilkunastu lat gdzie dania były średniej jakości i nie było możliwości zamawiania online. Dzięki nowym technologiom opakowań i kompetentnej załodze serwowane dania są na poziomie dań restauracyjnych.

Pamięta Pan największe prywatne wydarzenie, które przygotowaliście?

Oczywiście, było to wesele na dwieście osób. Wesele to skomplikowane przedsięwzięcie, tych dań jest bardzo dużo, a wszystko ma swój określony czas. Szczerze mówiąc łatwiej jest przygotować grilla na dwa tysiące osób, niż wesele dla dwustu.

A najmniejsze?

Najmniejsze zamówienie, jakie można u nas złożyć, zaczyna się od stu złotych, więc spokojnie wystarczy na smaczną uroczystość dla dwóch-czterech osób. Wybór mamy bardzo duży – różne rodzaje przekąsek, finger foodów, deski serowe, z mięsami, wędlinami, owocami, kilka zup do wyboru i dań głównych, są też desery. Można to wszystko komponować samodzielnie, są też przygotowane konkretne oferty, czy też zestawy dedykowane określonym imprezom.

W jakim kierunku zmierza branża stawiająca na usługi cateringowe?

Moim zdaniem zachodzą tu podobne procesy, jak w całym biznesie to znaczy przetrwają dwa rodzaje firm. Małe, butikowe, w których właściciel osobiście pilnuje całego procesu produkcji oraz niskich kosztów, oraz duże firmy, do której my właśnie dążymy. Duże firmy, dzięki automatyzacji procesów będą oferowały wysoką jakość w normalnej cenie. Przy obecnych wzrostach cen towarów, kosztów pracy i mediów, menu powinno być skrupulatnie policzone, sprawdzone oraz ciągle ulepszane pod każdym kątem, wtedy możliwe jest zaproponowanie wysokiej jakości dań w dobrej cenie.

Da się to pogodzić, bo moim zdaniem albo cena, albo jakość?

Jedno nie wyklucza drugiego. Proszę zajrzeć na naszą stronę internetową www.cynamon-events.pl mamy na niej ponad 100 pozycji, wszystkie doskonale dopracowane, przygotowywane w sprawdzonych technologiach, więc o ich jakość jestem spokojny. W firmie cateringowej niezwykle ważna jest logistyka, przygotowane jedzenie musi szybko opuścić kuchnię. Nie może czekać dłużej niż kilka minut. Ułożenie procesów logistycznych to połowa sukcesu.

Na co powinniśmy zwracać uwagę, poszukując firmy cateringowej?

Bardzo ważne jest, aby zwrócić uwagę czy firma, która oferuje catering, ma swoją stronę internetową z opisem produktów, które można zobaczyć na zdjęciach z cenami. U nas klient od razu wie, co zamawia. Może złożyć zamówienie samodzielnie przez naszą stronę, może także skontaktować się z naszym biurem obsługi, które czynne jest w godzinach od ósmej do osiemnastej i poprosić o pomoc w odpowiednim skonstruowaniu menu pod potrzeby danej imprezy.

Jedna rzecz, która Was wyróżnia na tle innych firm cateringowych?

Właśnie to, że wszystko jest widoczne na naszej stronie internetowej jeszcze przed podjęciem kontaktu. Klienci, którzy do nas dzwonią już wiedzą, czego oczekują, dlatego na dziesięć zapytań sześć-siedem realizujemy. To naprawdę bardzo dobra skuteczność. U nas nie ma  niedomówień, klient nic nie kupuje w ciemno. Dokładnie widzi, co zamawia.

Rozmawiał Damian Karwowski
Zdjęcia Justyna Tomczak i Cynamon Catering

Cynamon Holding Sp. z o.o.
Łódź, ul. Łąkowa 7b
tel. 530 99 77 77
e-mail: biuro@cynamon-events.pl
www.cynamon-events.pl