Kulinaria

Cieszą oko i są rajem dla podniebienia

Cieszą oko i są rajem dla podniebienia

O słodkich stołach, jeszcze słodszych  witrynach i okolicznościowych tortach  rozmawiamy z PAULINĄ ŻUREK,  właścicielką kawiarni Nie Pytaj, która zaprasza gości na łódzkie Chojny.

 

Słodkie stoły, a na nich przeróżne słodkości. Taką ofertą  kusicie swoich klientów. Można powiedzieć, że to już specjalność Nie Pytaj…

Słodkie stoły pojawiły się w naszej ofercie już jakiś czas temu, przygotowujemy je głównie na wesela, ale też na urodziny, chrzciny i inne okazje. Jednak naszą główną specjalnością jest słodka witryna w kawiarni. Wszystkie słodkości wypiekamy na miejscu, można  je zakupić na wynos, ale najlepiej smakują z naszą kawą speciality.

Słodki stół, czyli tak naprawdę co? Proszę zdradzić, co  można na nim znaleźć.

Przeważnie są to monoporcje, czyli eleganckie mini desery. W naszej ofercie między innymi można znaleźć eklery, donuty, muffiny, mini tarty czy bezy. Ale  podejmujemy się również zleceń bardziej wymagających. Ostatnio przygotowywałyśmy stół z zestawem
wegańskich słodkości, bez cukru i bez glutenu.

Bez cukru i bez glutenu? To, co tam się pojawiło?

Pojawiły się monoporcje z musów owocowych, przygotowane w różnych konfiguracjach. Z reguły przygotowujemy je na kruchym cieście, w tym przypadku musiałyśmy znaleźć zamienniki, więc wykorzystałyśmy suszone morele, daktyle, wiórki kokosowe. Zasmakowały gościom na tyle, że będziemy je częściej serwować w naszej witrynie.

Skąd moda na słodkie stoły na imprezach?

Obecnie odchodzi się od standardowo serwowanych ciast na weselach. Teraz słodkie stoły są również formą atrakcji dla gości. Desery są starannie przygotowywane i eksponowane z pomysłem, w odpowiedniej aranżacji, by były spójne z motywem przewodnim uroczystości.

Ile porcji na osobę trzeba zamówić?

Na weselach standardem są trzy porcje na osobę. Tak samo jest na mniejszych uroczystościach rodzinnych czy przyjęciach organizowanych przez firmy. Zdarza się, że na przyjęcia firmowe przygotowujemy także słone stoły, z małymi wytrawnymi przekąskami. Jest spore zainteresowanie daniami wegańskimi, więc pracujemy nad przygotowaniem takiej oferty.

Specjalizujecie się także w tortach okolicznościowych. Powstają one pod konkretne oczekiwania klientów czy raczej dużo w nich waszej własnej inwencji?

Z tym jest różnie. Z reguły klienci dają nam wolną  rękę, określamy tylko wspólnie styl, w jakim ma być  wykonany tort i ewentualnie podsuwają kilka wskazówek na przykład dotyczących kolorystyki. Za resztę odpowiada już tylko nasza wyobraźnia. Bywa też tak,  że klient dokładnie wie czego chce i wtedy realizujemy  zlecenie zgodnie z jego wytycznymi.

Co w kawiarnianej witrynie pojawi się jesienią?

Za dużo nie powiem, ponieważ jesteśmy w trakcie przygotowań karty jesienno-zimowej, a że lubimy bazować  na sezonowych produktach, to na pewno pojawi się coś  z dynią i grzybami.

Rozmawiał Damian Karwowski
Zdjęcia Nie pytaj

Kawiarnia Nie Pytaj
Łódź, ul. Skupiona 1
tel. 503 402 220
FB@Nie Pytaj
IG@niepytaj.lodz