Choć wyglądem mogą różnić się diametralnie, od tradycyjnych po nowoczesne, z reguły są sercem domu. Kuchnia to przestrzeń nie tylko do przygotowywania posiłków, ale także do spędzania czasu z rodziną i przyjaciółmi.

 Musi być dopasowana do naszych upodobań, gustu i stylu życia.

– Myśląc o aranżacji przestrzeni kuchennej pod uwagę trzeba wziąć kilka rzeczy. Kuchnia przede wszystkim musi być funkcjonalna, tak byśmy bez problemu mogli korzystać z wszystkich sprzętów potrzebnych nam na co dzień. Przestrzeń w meblach tak zorganizowana, byśmy nie tracili cennego czasu na poszukiwania, upychanie i przestawianie. Trzeba wszystko tak zagospodarować, by połączyć różne potrzeby jej użytkowników – mówi Ewelina Kamińska, dekorator łódzkiej IKEA.

Przy projektowaniu kuchni duże znaczenie ma oczywiście powierzchnia i wszelkie bariery architektoniczne, ale najważniejsze są nasze indywidualne potrzeby. Jedni z nas wolą kuchnie tradycyjne, inni są zwolennikami awangardy, prostej formy czy minimalizmu.

– Zupełnie inaczej projektuje się otwarte kuchnie dla osób, które uwielbiają gotować, spędzają w niej bardzo dużo czasu – wtedy kuchnia jest sercem takiego domu, a zupełnie inaczej dla osoby, która z założenia nie gotuje i kuchnia ma spełniać u niej tylko podstawowe funkcje – wyjaśnia Ewelina Kamińska. – Zależy też od tego, na jakim etapie w życiu jesteśmy, zupełnie czegoś innego będzie potrzebować osoba młoda, a zupełnie czego innego rodziny z dziećmi, czy wielopokoleniowe. Razem ze zmianą tempa życia, zmienił się też układ funkcjonalny kuchni. Żyjemy szybko i wszystko musi być dopasowane do naszych potrzeb – szafki z szufladami, wysuwane szafki cargo, organizery na talerze i sztućce, to wszystko sprawia, że oszczędzamy swój czas.

Dobrze zorganizowana kuchnia, to podstawa. To kuchnia, w której dobrze się czujemy, poruszamy i tak naprawdę szybciej wykonujemy też pewne czynności. Istotna jest też kolejność umieszczania sprzętów w zabudowie, czyli tzw. trójkąt ergonomiczny.

–  Bez względu na to jaki mamy w kuchni układ, musimy zachować odpowiednią kolejność w umieszczaniu sprzętów. na początku powinna być lodówka, blat roboczy, zlewozmywak, znowu blat roboczy, do przygotowywania posiłków i płyta kuchenna już do obróbki produktów – opowiada Ewelina Kamińska.

Usytuowanie piekarnika, nie ma tu już takiego znaczenia, aczkolwiek ze względu na wygodę coraz częściej umieszczany jest nieco wyżej, szczególnie w nowoczesnych kuchniach, gdzie często zestawiany jest z lodówką do zabudowy. W zabudowie obok piekarnika zazwyczaj często pojawia się także mikrofalówka. – Bardzo ważny jest oczywiście dobór sprzętów, zarówno pod względem estetyki, jak i dbałości o środowisko, sprzęt najwyższej klasy energetycznej, zużywający zdecydowanie mniej prądu. Istotna jest także segregacja odpadów, ale w tej dziedzinie kuchnie IKEA nie mają sobie równych – mówi Paulina Piątek, sprzedawca w IKEA Łódź na co dzień doradzająca klientom w wyborze i aranżacji kuchni.

Klimat kuchni tworzy też oświetlenie.  – Górne oświetlenie w kuchni to podstawa, ale w tym pomieszczeniu bardzo istotne jest również, aby dobrze oświetlony był blat roboczy. Dlatego proponujemy naszym klientom oświetlenie ledowe podszafkowe i nadszafkowe – dodaje Paulina Piątek.

Choć trendy są kuchnie bezuchwytowe, to te z uchwytami wcale nie pozostają w tyle, szczególnie te ozdobne. Nie pełnią już jedynie funkcjonalnej roli, ale też mogą stanowić subtelny akcent kolorystyczny dopełniający wystrój zarówno nowoczesnej, jak i tradycyjnej kuchni. Obecnie pojawiają się uchwyty w kolorze złota. Złote akcenty widać także w dodatkach kuchennych, które doskonale wyglądają z modnymi obecnie granatami czy turkusami.

Jednak w polskich kuchniach wciąż króluje biel, szczególnie w połysku, i wnętrza ocieplone drewnem, które często występuje w dodatkach. – Jest też duża grupa osób, która preferuje bardzo sterylne wnętrza – biel połączoną z surowym betonem, szarości i czerń, szczególnie na kuchennych frontach – mówi Ewelina Kamińska. – Z mody nie wychodzą nigdy kolory ziemi, beże, szarości i drewno. W tym sezonie łączymy je z brudną zielenią, turkusami i morskimi barwami.

Jak zaplanować kuchnię marzeń? Wybór nie jest prosty, ale możemy skorzystać z jednej z usług płatnego projektowania lub bezpłatnego planera dostępnego na stronie IKEA. Co ważne, o naszą kuchnię nie będziemy musieli martwić się przed lata, dzięki bezpłatnej 25-letniej gwarancji na kuchnie METOD.

Beata Sakowska