Ludzie

Selgros i Transgourmet, czyli odkrywanie kulinarnych talentów!

Selgros i Transgourmet, czyli odkrywanie kulinarnych talentów!

Co łączy Zespół Szkół Gastronomicznych w Łodzi z Selgros Cash & Carry i Transgourmet? Jedni i drudzy odkrywają kulinarne talenty! Popularny „Gastronomik” co roku wypuszcza w świat doskonałych kucharzy, a gigant handlowy mocno ich w tym wspiera.

Wspieranie rozwoju działalności hoteli, restauracji i cateringu w skrócie HoReCa jest od lat ważną częścią działalności Transgroumet i Selgros Cash & Carry. – Można powiedzieć, że z szeroko rozumianą branżą hotelarską i gastronomiczną współpracujemy od zawsze – mówi Marek Chruścielewski, dyrektor hali Selgros Łódź-Rokicińska. – W Łodzi ta współpraca trwa już ponad dwadzieścia lat, kiedy otworzyliśmy halę Selgros przy Rokicińskiej, jedną z pierwszych w Polsce. Od kilku lat wspieramy także Zespół Szkół Gastronomicznych, który kształci naprawdę doskonałych kucharzy.

Popularny łódzki „Gastronomik” to szkoła, która kształci na trzech kierunkach: kucharskim, kelnerskim oraz żywienia i usług gastronomicznych. Absolwenci technikum co rok zasilają dziesiątki restauracji w kraju i za granicą. To tutaj swoją wiedzę o tym jak przygotowywać kulinarne specjały zdobywają także przyszli kucharze i szefowie kuchni. A wspierają ich w tym Selgros Cash & Carry i Transgourmet, które zapraszają kulinarne talenty i przyszłych mistrzów gastronomii do swojego Instytutu Kulinarnego Transgourmet. To właśnie tam młode talenty kulinarne mogą podpatrywać i uczyć się od najlepszych.

Spotkania w Instytucie

Instytut działa dziś w dwóch miejscach – od 2015 roku w centrum logistyczno-magazynowym Transgourmet Food Service w Ożarowie Mazowieckim, gdzie najpierw funkcjonował jako Akademia Kulinarna oraz w nowo otwartym, bardziej przestronnym miejscu – w budynku hali Selgros Cash & Carry, w Piasecznie pod Warszawą. Spotkania w Instytucie zawsze są wyjątkową okazją do wymiany doświadczeń z właścicielami restauracji, szefami kuchni i ich podopiecznymi.

Na zainteresowanych czekają tam między innymi dziesięć dwuosobowych stanowisk do gotowania wyposażonych w najnowszej generacji sprzęt kuchenny, odwzorowujących kuchnie najlepszych europejskich restauracji uhonorowanych gwiazdkami Michelin, supernowoczesne piętnastoosobowe stanowiska do szkoleń baristycznych i barmańskich oraz bogaty program szkoleń kulinarnych i sommelierskich. Ekspertem Kulinarnym w Instytucie jest Bartosz Peter, który jest dwukrotnym laureatem Kulinarnego Pucharu Polski oraz kapitanem Narodowej Reprezentacji Polski Kucharzy.

Dzięki współpracy z Instytutem uczniowie „Gastronomika” mogą korzystać z doświadczenia i wiedzy specjalistów z różnych dziedzin. Praktycznie co miesiąc szkoła wysyła do Piaseczna kilkudziesięciu uczniów. Mają okazję rozwinąć tam swoje umiejętności i poznać trendy obowiązujące w gastronomii. Przede wszystkim jednak pod okiem najlepszych fachowców w branży przygotowują dania różnych kuchni i nawiązują kontakty, które później mogą im pomóc znaleźć pracę w najlepszych polskich restauracjach. Warto podkreślić, że pobyt uczniów w instytucie oraz koszty transportu pokrywają Transgroumet i hala Selgros przy Rokicińskiej.

Międzynarodowy konkurs

W Instytucie pod okiem najlepszych fachowców trenują także polscy reprezentanci międzynarodowego konkursu Les Chefs en Or. To jeden z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych w Europie. Organizowany co dwa lata przez francuski oddział Transgourmet, wyłania najlepszych kucharzy w kategorii Profesjonalista oraz Uczeń, z krajów, w których działa Transgourmet.

Światowej sławy jury pod przewodnictwem Thierrego Marxa, którego kuchnia nagrodzona została dwoma gwiazdkami Michelin, ocenia smak oraz sposób podania, ale także profesjonalizm i umiejętności techniczne rywalizujących kucharzy. Do finału polskich eliminacji, który odbył się w Piasecznie, awansowali Jacek Darnowski, Jakub Sobczak, Wiktor Miksa i Bartosz Gorgol – młodzi kucharze z łódzkiego „Gastronomika”.

Dla całej czwórki start w konkursie Les Chefs en Or i zakwalifikowanie się do finału to ogromna promocja. – W konkursie wystartowaliśmy w kategorii Uczeń. Każdy ze startujących dostał te same składniki, z których musiał przygotować danie konkursowe. Była kaczka, dynia piżmowa i śliwka. Przygotowaliśmy z tego danie według zasady „zero waste”, czyli nic nie mogło się zmarnować – opowiada Jakub Sobczak.

Przyszłość gwarantowana

Chodzą do klasy maturalnej i w tym roku kończą edukację. Już teraz myślą o swojej przyszłości zawodowej. Od wielu miesięcy współpracują z łódzkimi restauracjami, gdzie podpatrują zawodowych kucharzy i uczą się, jak w kucharskim rzemiośle być najlepszym. – Podczas konkursu poznaliśmy wiele ważnych osób ze świata gastronomii, które pokazali nam, co zrobiliśmy dobrze, a co powinniśmy poprawić. To z pewnością pomoże nam w przyszłości – podkreśla Jacek Darnowski. Przyznają, że gastronomię traktują jak przygodę życia, a udział w konkursie jako szansę na lepszy start zawodowy. Absolwenci popularnego „Gastronomika” pracę mają zagwarantowaną. Trafiają do restauracji i lokali w Łodzi i nie tylko. Jeden z absolwentów szkoły ma pracę w warszawskiej restauracji, której przyznano gwiazdkę Michelin. Inny wyjechał do Francji i tam otworzył własny lokal, który też został uhonorowany gwiazdką Michelin.

Transgourmet i Selgros wspierają uczniów
Zofia Wrześniewska, dyrektor Zespołu Szkół Gastronomicznych w Łodzi

Z halą Selgros przy Rokicińskiej współpracujemy dwutorowo – kupujemy tam wszystkie produkty spożywcze dla szkolnego warsztatu i na zajęcia praktyczne. Uczestniczymy też w szkoleniach przeznaczonych dla uczniów i kadry pedagogicznej. Co najmniej raz w miesiącu ponad czterdziestu naszych uczniów wyjeżdża do Instytutu Kulinarnego w Piasecznie.

Dodatkowo Selgros wspiera nas przy różnego rodzaju konkursach, fundując nagrody dla uczniów. Dla najlepszych przygotował profesjonalne kitle kucharskie z wyszytymi nazwiskami i fartuchy.

Uczniowie szkolą się na warsztatach kulinarnych i baristycznych fundowanych przez Transgourmet, a nauczyciele mogli wziąć udział w szkoleniu sommelierskim. We wszystkim możemy liczyć na kompleksową pomoc dyrekcji firmy, również w zakresie transportu do Piaseczna i z powrotem. Nasza szkoła jest nowoczesną placówką, w którą cały czas inwestujemy. Na potrzeby uczniów mamy pięć w pełni wyposażonych pracowni technologicznych oraz warsztat, w skład którego wchodzi cukiernia, garmaż, kuchnia i sala konsumencka.

Prowadzimy także działalność cateringową i można u nas zamówić całościową usługę gastronomiczną i kelnerską. W tym zakresie współpracujemy z wieloma łódzkimi firmami i instytucjami. Szkolna sala konsumencka pomieści około 70 osób, codziennie serwuje także obiady, na które zapraszamy w godzinach 13-15. Każdego dnia wydajemy ponad sto zestawów obiadowych.

Selgros Cash & Carry

Ogólnopolska sieć hal handlu hurtowego, oferująca pełne zaopatrzenie dla osób prowadzących działalność gospodarczą. Z sukcesem działa w 18 polskich oddziałach, zatrudniając przeszło cztery tysiące pracowników. W Łodzi działają dwie hale Selgros przy ulicy Rokicińskiej i Pabianickiej. Od 2014 roku działa również sklep internetowy www. Selgros24.pl, który umożliwia dokonywanie zakupów przez Internet dla zarejestrowanych klientów Selgros Cash & Carry.

Transgourmet

Firma specjalizująca się w hurtowych dostawach dla hotelarstwa, gastronomii, firm cateringowych oraz ośrodków opieki społecznej. Jako kompleksowy dostawca oferuje szeroki asortyment towarów, obejmujący zarówno żywność, jak i pełne wyposażenie oraz urządzenia dla profesjonalnych kuchni i ośrodków zbiorowego żywienia. Firma ma w Europie ponad 130 tysięcy klientów, zatrudnia około dziewięciu tysięcy pracowników i ma 1,3 miliarda euro obrotu.