14 lutego – magiczny, pełen intymności, nastrojowości i miłości wieczór z kameralną atmosferą. To niewątpliwie najpopularniejsze na świecie święto zakochanych. Dlaczego w ogóle obchodzimy dzień świętego Walentego? O czym pamiętać podczas przygotowywania kolacji dla dwojga? Szukasz ciekawych przepisów na Walentynki? Zapraszamy do lektury!

Walentynki – skąd pochodzi tradycja święta zakochanych?

Obchodzone 14 lutego Walentynki to w tradycji kościoła chrześcijańskiego dzień świętego Walentego, kapłana Rzymu (Valentine of Rome), męczennika wiary. Istnieje kilka legend dotyczących jego działalności i niezasłużonej śmierci w 269 roku. Wedle jednej z nich Walenty został uwięziony w Rzymie za pomoc prześladowanym w III w.n.e. chrześcijanom; kolejna wspomina o przywróceniu wzroku córce rzymskiego strażnika, zaś jeszcze inna mówi o udzielaniu potajemnych ślubów chrześcijańskim żołnierzom, którym obowiązywała przysięga pozostania w stale wolnym. Jedno jest jednak pewne: dzień Świętego Walentego został ustanowiony 14 lutego 496 roku przez papieża Gelazjusza I. Wraz z kolejnymi wiekami zaczęto mocno wiązać ów święto z romantyczną miłością – stało się to zwłaszcza w okresie  średniowiecza (kiedy funkcjonował mit  niespełnionej miłości dworskiej), zaś umocniło w okresie sentymentalizmu i romantyzmu.

Postać świętego Walentego często mylona jest z osobą Walentego z Terni (Valentinus ep. Interamnensis m. Romae), tamtejszego biskupa, który zginął męczeńską śmiercią za czasów panowania cesarza Aureliana w 273 roku. W III wieku znanych było jeszcze kilku innych Walentynów-męczenników wiary, m.in.  misjonarz, który zginął 14 lutego w Afryce. W Kościele katolickim wspomina się jedenastu innych świętych noszących to imię. Obecnie święty Walenty to nie tylko patron zakochanych, ale również osób chorych na padaczkę. Co ciekawe, imię Walenty pochodzi od łacińskiego słowa valens oznaczającego kogoś „silnego, zdrowego i dzielnego”.

Przygotowanie romantycznej kolacji – o czym należy pamiętać?

Kolacja przy świecach to tylko jeden z ważnych elementów tego niezwykłego wieczoru. Perfekcyjnie przygotowane danie, przystrojony stół, dobrze doprany alkohol, nastrojowa muzyka oraz odświętny strój stanowią nieodłączną część tego wieczoru.

Nic nie zepsuje wieczoru tak, jak potraktowanie go jak każdego innego dnia, dlatego warto wcześniej zaplanować Walentynki. Romantycznego klimatu na pewno dodadzą nie tylko wspomniane świeczki, ale również przytulne pledy, koce oraz miękkie poduszki. Zamiast zwykłego światła warto postawić na romantyczne świeczki zapachowe lub klimatyczne kule cotton balls o subtelnym, delikatnym i ciepłym świetle.

Na stole niech zawita odświętna zastawa z porcelany i kryształowe kieliszki postawione na białym obrusie ozdobionym delikatną koronką i eleganckimi serwetkami. Koniecznie muszą się też na nim znaleźć świeże cięte kwiaty! Niekoniecznie czerwone róże, dobrze sprawdzą się hiacynty, dalie czy piwonie.
Jak wiadomo, muzyka łagodzi obyczaje. Dobrym pomysłem jest wcześniejsze przygotowanie ulubionych kawałków w postaci Waszej ulubionej playlisty. Jeśli jednak nie macie na nią pomysłów, sięgnijcie po nastrojowy jazz, soul lub muzykę chillout.

I jeszcze jedna ważna rzecz: jeśli nie macie sposobności spędzenia 14 lutego we dwoje, nie przejmujcie się tym zbytnio. Celebrację miłości można przełożyć na inny, wolny wieczór, kiedy nie trzeba będzie pracować lub zajmować się dzieciakami. Wszak romantyczną kolację dla dwojga można przygotować także w inny dzień niż Walentynki!

Zobacz także: Romantyczna kolacja – przepis nie tylko na Walentynki

Menu na romantyczną kolację

Droga do serca mężczyzny prowadzi przez żołądek, ale kto powiedział, że tylko panie muszą się starać zadowolić swoich ukochanych w tym niezwykłym dniu? To świetna okazja do tego, by nie tylko podkreślić ważność łączącego Was uczucia, ale również pochwalić się męskimi kulinarnymi umiejętnościami.

Pomysł na danie główne

Danie na Walentynki, z oczywistych powodów, nie powinno być posiłkiem, który jemy na co dzień ani też pośpiesznie zamówionym z pobliskiej knajpy fast foodem. Warto włożyć w to odrobinę wysiłku i postarać się samodzielnie ugotować ukochanej osoby wyjątkową potrawę. Nie musi być to skomplikowany przepis na walentynkową kolację – wystarczy sięgnąć do dań kuchni włoskiej, francuskiej czy też hiszpańskiej, które bazują na kilku świeżych produktach, jakie można przygotować w kilkanaście minut. Prosta rybna tarta, szparagi zapiekane w szynce parmeńskiej i boczku, makaron z owocami morza, roladki z koziego sera czy też sandacza pieczonego w solnej skorupie to tylko niektóre pomysły na walentynkową kolację, które warto wypróbować w domowym zaciszu.

Co warto podkreślić, wiele produktów używanych przez Włochów czy Hiszpanów zawiera naturalne afrodyzjaki podkręcające temperaturę w sypialni: owoce morza, mule, seler naciowy, owoc granatu, papryczki chili, awokado czy też truskawki i czekolada to tylko jedne z nielicznych składników, które poprawiają nasz dobry nastrój.

Kolacja przy świecach, nawet ta złożona z prostych, lecz samodzielnie przygotowanych dań, z pewnością zapadnie na długo w pamięci. Wszak liczy się gest i szczera chęć, a nie sama wykwintność posiłku. Czasami warto nawet upiec proste czekoladowe ciasto i zjeść makaron z owocami morza niż spędzić pół wieczoru w kuchni, dopracowując do perfekcji wymyślną potrawę.

Zobacz także: Romantyczna kolacja przy świecach

Pyszne drinki na randkę

Dobra kolacja na Walentynki uwzględnia przygotowane wcześniej menu alkoholowe. Oczywiście najpopularniejszym trunkiem wydaje się być czerwone wino, jednak czasami warto przełamać te schematy i pokusić się o domowe kolorowe drinki. Do bazy do drinków wystarczy kupić 3-4 rodzaje różnych soków owocowych, dwa rodzaje alkoholu (np. rum i wódkę) oraz listki świeżej mięty i cytrynę. Za pomocą tych kilku składników będziecie w stanie wyczarować kilka smacznych drinków, jak na przykład mohito, tequilę sunrise czy piña coladę.

Deser dopełnieniem romantycznego wieczoru

Kolacja na dwojga nie może zakończyć się w inny sposób niż pysznym, słodkim deserem! Na szczęście jest wiele przepisów na desery, które w zależności od naszych preferencji, mogą być bardzo słodkie albo też subtelnie stonowane w smaku. Do najprostszych należą desery lodowe z kawałkami świeżych owoców lub tiramisu przygotowane w pucharkach bez użycia świeżych jajek. Osoby poszukujące wyzwań cukierniczych powinny spróbować przygotować czekoladowy suflet lub miniaturowy tort Saint Honore na bazie ciasta ptysiowego oraz kremu chiboust.

Warto mieć na względzie, że kolacja na Walentynki ma cieszyć obojga partnerów – to czas zarezerwowany tylko dla Was. Nietuzinkowy pomysł na spędzenie wieczoru, kilka smacznych posiłków oraz sama inicjatywa, by spędzić ten dzień we dwoje – taki gest to naprawdę  niedużo, by wywołać u kogoś uśmiech na twarzy i stworzyć niezapomniane wspomnienia na wiele lat.