Wydarzenia

Przyszli hotelarze i kucharze odwiedzili DoubleTree by Hilton Łódź

Przyszli hotelarze i kucharze odwiedzili DoubleTree by Hilton Łódź

Warsztaty dla uczniów ze szkół hotelarskich i gastronomicznych z regionu łódzkiego gościł DoubleTree by Hilton Łódź. W ramach Dnia Kariery ponad setka młodych adeptów hotelarstwa i sztuki kulinarnej poznawała tajniki pracy w hotelu. Uczniowie gotowali wspólnie z szefem kuchni, nakrywali do stołu pod okiem doświadczonych kelnerów, uczyli się, jak sprzątać pokoje w czterogwiazdkowym hotelu i jak przygotować ofertę na organizację imprezy biznesowej.

Uczniowie zostali podzieleni na grupy, które po kolei odwiedzały poszczególne działy hotelu, słuchając opowieści i mierząc się z różnorodnymi zadaniami przygotowanymi przez hotelarzy. Kierownik recepcji pokazywał, jak wygląda proces zameldowania, wymeldowania i rozliczenia pobytu hotelowego gościa, a Kierownik ds. Przychodu i Rezerwacji dzielił się tajnikami funkcjonowania systemu rezerwacji. W dziale obsługi konferencji i bankietów uczniowie uczyli się jak prawidłowo nakryć stół w zależności od charakteru wydarzenia oraz jak serwować potrawy i napoje. Na warsztatach w dziale utrzymania czystości okazało się, że posłanie hotelowego łóżka nie jest wcale łatwym zadaniem. W dziale sprzedaży i marketingu przyszli hotelarze podpatrywali, jak wygląda proces pozyskiwania klientów korporacyjnych i odpowiadania na potrzeby firm i agencji zainteresowanych organizacją imprez. Zobaczyli także w jaki sposób kreujemy oferty na duże wydarzenia oraz na czym polega praca w marketingu hotelowym. Dzień Kariery hotel zorganizował już po raz trzeci.

Uczniowie kierunków gastronomicznych, pod okiem doświadczonych kucharzy, uczyli się organizacji pracy w zespole, poznawali urządzenia i produkty używane w hotelowej kuchni, a także przygotowali posiłki dla wszystkich uczestników wydarzenia. Jakub Jakubowski, szef kuchni restauracji Four Colors, czuwał nad tym, aby wszystko odbywało się według najwyższych standardów.

– W ten sposób chcemy pokazać, jak się u nas pracuje i co się robi. Dlaczego warto z nami pracować i dlaczego DoubleTree by Hilton może być jednym z ich potencjalnych pracodawców w przyszłości – mówi Dominik Chrapek, Dyrektor Generalny DoubleTree by Hilton Łódź.

Dla wszystkich uczestników obecność podczas Dni Kariery była również ważna ze względu na to, że wielu z nich w przyszłości może odbyć w hotelu praktyki zawodowe i znaleźć swoje pierwsze zatrudnienie w branży. Najaktywniejsi uczestnicy warsztatów otrzymali nagrody, a całość wydarzenia zwieńczył wspólny lunch nauczycieli, uczniów i pracowników hotelu. Kolejna edycja wydarzenia planowana jest pod koniec roku.