Ciężko nam sobie wyobrazić proces gotowania bez niezbędnych do tego przyrządów  i akcesoriów kuchennych. Mówi się, że znakiem rozpoznawczym każdego prawdziwego szefa kuchni jest porządny nóż. Na co zwrócić uwagę przy zakupie kuchennych noży oraz co robić, żeby posłużyły nam jak najdłużej?

Dobre noże kuchenne są podstawą każdej kuchni i znacznie ułatwiają proces przygotowywania posiłków. Nie ma znaczenia to, czy jesteśmy profesjonalnymi kucharzami, czy dopiero zaczynamy swoją przygodę z gotowaniem. Ostry i wysokiej jakości nóż powinien stanowić naszą prawą rękę w kuchni. Za jego pomocą szybko i sprawnie posiekamy zioła, pokroimy warzywa lub mięso. Ponadto taki zestaw noży najczęściej jest sprzedawany  w komplecie z eleganckim stojakiem, który może posłużyć jako gustowna dekoracja kuchenna.

Klasyczne elementy ozdobne mogą świetnie sprawdzić się w nowoczesnych mieszkaniach. Sprawdź!

Wybór dobrego noża kuchennego

Wysokiej jakości nóż kuchenny możemy poznać już na samym etapie dokonywania zakupu. W pierwszej kolejności warto zwrócić uwagę na twardość ostrza, która powinna wynosić minimum 50 HRC. Jeśli oglądany przez nas nóż wygina się z łatwością na różne strony, oznacza to, że praca z nim nie będzie należała do najprzyjemniejszych. Kolejna istotna kwestia to ostrość – im łatwiej przekroimy nim twarde warzywo, tym lepiej. W wielu sklepach można osobiście przetestować działanie każdego noża. Jeśli chodzi o materiał,  z jakiego zostało wykonane ostrze, to najlepiej, jeśli jest to stal nierdzewna, stal damasceńska lub tytan.

Ostrzenie noża to podstawa

W trakcie pracy z nożami kuchennymi możemy zauważyć, że z czasem tracą one nieco swoją ostrość. To normalna kolej rzeczy. Często użytkowane noże, powinny być regularnie ostrzone. Do tego sprawdzi się najlepiej profesjonalna ostrzałka do noży dostępna na stronie sklepu https://www.galerialimonka.pl/ostrzalki. Przy wyborze takiej ostrzałki należy zwrócić uwagę, aby była ona wykonana z materiału twardszego od tego, z którego stworzony jest nóż. Zamiast wyrzucać sprzęt, który uległ stępieniu, lepiej postawić na pielęgnowanie ostrza, dzięki czemu nóż posłuży nam na wiele długich lat gotowania.

Mycie i przechowywanie noży

Ważnym etapem w pielęgnacji naszych noży kuchennych jest ich odpowiednie mycie  i przechowywanie. Z reguły producenci noży dają przyzwolenie na mycie ich w zmywarce, jednak jest to niewskazane ze względu na silne środki myjące i zbyt wysoką temperaturę, które mogą doprowadzić do korozji ostrza. Lepszym rozwiązaniem jest mycie ręczne za pomocą ściereczki lub miękkiej strony gąbki. Co do przechowywania noży to główna zasada jest prosta – nie trzymamy ich razem z innymi przyborami kuchennymi. Oznacza to, że nie powinniśmy chować ich do jednej szuflady razem ze sztućcami, ponieważ może to skutkować stępieniem ostrza. Najlepiej przechowywać je w specjalnym bloku, w którym to ostrza noży nie będą się ze sobą stykały. W ostateczności noże kuchenne mogą się znaleźć  w jednym miejscu z innymi przyrządami, ale pod warunkiem, że ostrze będzie zabezpieczone specjalną nakładką.