Takiego wydarzenia w Łodzi jeszcze nie było. Festiwal jadalnych dzieł sztuki, czyli Fine Dining Week trwa do 9 września. O wyrafinowane kulinarne doznania dbają szefowie kuchni najlepszych łódzkich restauracji.
Fine Dining Week to festiwal skierowany do gości chcących doświadczyć świata najlepszych restauracji i wyrafinowanej kuchni. Ważne jest tutaj wszystko – od smaku dań, poprzez ich oryginalność, aż po wygląd.
Każdy z uczestników wydarzenia może skosztować pięciu dań degustacyjnych, zaproponowanych przez wybraną restaurację. Aby wyjść naprzeciw różnym gustom kulinarnym gości, każda z restauracji zaproponowała dwa różne menu do wyboru.
Odkrywanie świata kulinariów, nowych smaków i aromatów to piękne doświadczenie. Wystarczy zajrzeć na stronę https://finediningweek.pl/, wybrać miasto oraz restaurację biorącą udział w festiwalu i zarezerwować stolik. Liczba miejsc jest ograniczona, a koszt udziału w wydarzeniu to 119 zł. Na skosztowanie wszystkich potraw z wybranego menu mamy zarezerwowane dwie godziny.
W Łodzi festiwalowych dań skosztować możemy w: Afogatto, Fatamorganie, Kamienicy nr 6, Quale Restaurant, Restauracji Delight andel’s by Vienna House Lodz, Revelo, Wzorcowni by W. Bober
Przykładowe menu
Kamienica nr 6
Menu A
- Płatki foie gras podane na smażonej chałce z galaretką z porto i żelem z rokitnika.
- Grasica cielęca smażona w maśle, podana na puree z pieczonego kalafiora,
oliwa z curry, mikro zioła. - Lin gotowany w 52 stopniach, śmietana z syfonu, mirepoix z warzyw, oliwa koperkowa.
- Comber z jelenia w czekoladowym sosie, kurki smażone w maśle,
puree z pietruszki, sorbet z czarnej porzeczki. - Węgierki na chrupiącym spodzie z lodami z wędzonej śliwki.
Menu B
- Kolorowe pomidory, pasta z cieciorki i curry.
- Marynowane warzywa, batat, chrupiąca ziemia.
- Risotto z kiszonym burakiem, kozim serem i karmelizowanym orzechem.
- Kulka z białego sera z palonym bakłażanem i orzechami na ragout z kurek i bobu.
- Węgierki na chrupiącym spodzie z lodami z wędzonej śliwki.
Wzorcownia by W. Bober
Menu A
- Batat / kawa / mascarpone
- Suszona wołowina / shimeji / ser wędzony / musztarda
- Policzko wieprzowe / kalafior / jabłko / cydr / gorczyca
- Pstrąg / soczewica / veloute /soliród
- Czekolada / rozmaryn / orzechy ziemne
Menu B
- Kukurydza / mleko koksowe / kmin / pocorn paprykowy
- Burak / kozi ser / szczypiorek
- Pęczak / grzyby / zielony groszek / parmezan
- Quiche: szpinak / pomidor / pesto / rucola
- Panna cotta: kokos / ananas / chili / szafran
Quale Restaurant
Menu A
- Mus z gęsiej wątroby macerowany w Krupniku z polskimi burakami, lukrecją i czarną porzeczką.
- Consommé grzybowe z pierożkami z ciasta kasztanowego nadziewanymi grasicą i borowikiem.
- Troć wędrowna z domowym chorizo oraz czerwoną komosą ryżową.
- Comber sarny na pieczonym selerze z balsamiczną szalotką i leśnym demi-glace.
- Delicja czekoladowa.
Menu B
- Agnolotti z ruskim farszem okraszone skwarkami z kaszy gryczanej z dodatkiem kurek w maśle kawowy.
- Consommé grzybowe z pierożkami z ciasta kasztanowego nadziewanymi jarmużem i borowikiem.
- Pieczone pory z jogurtem yuzu, olejem z natki pietruszki i krokietem z kalafior.
- Gołąbek nadziewany soczewicą beluga na tapioce gotowanej w soku z kiszonej kapusta.
- Delicja czekoladowa.