Uroda

Witaminy na zdrowie poleca Sanus Sum

Witaminy na zdrowie poleca Sanus Sum

Tak jak silnik nie może obejść się bez iskry elektrycznej, tak nasz organizm potrzebuje witamin. Niestety w organizmie człowieka są syntetyzowane tylko niektóre witaminy jak A, D czy K pozostałych trzeba mu dostarczyć. Jak? Zdrową dietą lub suplementami. Sanus Sum poleca zdrowe witaminy.

Witamina B1 (tiamina)

Wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego, układu sercowo-naczyniowego, uczestniczy w procesie spalania cukrów, wspomaga procesy wzrostu.
Najwięcej tiaminy zawierają drożdże, zboża, warzywa, ziemniaki, podroby itp.
Niedobór tej witaminy, jak i wszystkich witamin z grupy B powoduje zmniejszoną sprawność umysłową i fizyczną, brak apetytu i chudnięcie, zanik mięśni, zapalenie nerwów, depresję, choroby skóry i błon śluzowych.

Witamina B2 (ryboflawina)

Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i systemu odpornościowego, odgrywa ważną  rolę w funkcjonowaniu narządu wzroku, współuczestniczy z witaminą A w prawidłowym funkcjonowaniu błon śluzowych, dróg oddechowych, śluzówki przewodu pokarmowego, nabłonka naczyń krwionośnych i skóry. Jest jej najwięcej w wątrobie, ciemnozielonych warzywach, mleku, serach. Jej niedobór powoduje świąd i łuszczenie się skóry wokół nosa, warg, uszu, hamują wzrost, pogarszają widzenie, powodują zawroty głowy, bezsenność.

Witamina B5 (kwas pantotenowy)

Bierze udział w przemianach białek, cukrów i tłuszczów (bierze udział w tworzeniu koenzymu A). Jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania gruczołów nadnerczy, układu krwionośnego, nerwowego i pokarmowego. Wpływa korzystnie na procesy gojenia i regeneracji tkanek. Działa przeciwzapalnie i zwiększa odporność organizmu, wspomaga pracę serca i zwiększa zdolność do koncentracji, zapobiega przedwczesnemu starzeniu się organizmu i powstawaniu zmarszczek.
Gdzie ją znajdziemy, chociażby w wątróbce wołowej, nasionach słonecznika, otrębach pszennych, mleczku pszczelim, jajka, orzechach, kapuście, kiełkach pszenicy, łososiu, fasoli, brokułach, grochu, awokado, bananach, selerze.
Niedobory tej witaminy powodują wypadanie włosów, nadmierne rogowacenie naskórka, tworzenie się plam pigmentacyjnych na skórze i nasiloną łamliwość paznokci.

Witamina B6 (pirydoksyna)

Przede wszystkim bierze udział w przemianie aminokwasów, czyli składników białka. Ułatwia rozkład białka na aminokwasy, stwarzając kwaśne środowisko. Włączając się w różne procesy biochemiczne, umożliwia przekształcanie aminokwasów w inne aminokwasy, aminokwasów w węglowodany lub tłuszcze, dzięki czemu nasze ciało magazynuje energię. Umożliwia przemianę tłuszczów i węglowodanów.
Witamina B6 znajduje się w wielu produktach żywnościowych. Najwięcej jest jej w mięsie, rybach, drobiu, jajkach, mleku i drożdżach. Dobrym źródłem tej witaminy są warzywa, takie jak kapusta, groszek zielony, kalafiory, marchew, szpinak, ziemniaki. Występuje w dużej ilości w zbożach (szczególnie kiełkach pszenicy), ziarnach soi, fasoli, orzeszkach ziemnych.
Jej niedobór jest przyczyną łojotokowego zapalenia skóry, stanów zapalnych w okolicach warg i na języku, zmian w wyglądzie błony śluzowej oraz zapalenia spojówek.

Witamina B9 (kwas foliowy)

Reguluje procesy metaboliczne w organizmie, tworzy kwasy nukleinowe DNA i RNA oraz czerwone komórki krwi, jest chemicznym przekaźnikiem w mózgu oraz zapobiega miażdżycy. Zapobiega ciężkim wadom wrodzonym u płodu, ponieważ bierze udział w podziałach komórkowych (tworzeniu DNA i RNA). Jest niezbędna do wytwarzania i dojrzewania czerwonych krwinek. Uczestniczy w syntezie wielu aminokwasów. Przy udziale kwasu foliowego powstają tzw. hormony szczęścia – serotonina działająca kojąco i uspokajająco oraz noradrenalina, która daje energię w ciągu dnia.
Znaleźć można ją w zielonych warzywach, drożdżach, wątróbce i pieczywie pełnoziarnistym.

Witamina B12 (cyjanokobalamina)

Podstawowym zadaniem witaminy B12 jest regulowanie procesów krwiotwórczych przebiegających w szpiku kostnym. Ponadto witamina ta jest niezbędna do wytwarzania fosfolipidów w błonach komórkowych (potrzebnych do właściwego przewodzenia nerwowego) oraz osłonki mielinowej (otaczającej i chroniącej komórki nerwowe oraz usprawniającej przewodzenie nerwowe). Bierze udział w regulacji procesów wzrostu i podziałów komórek oraz syntezie DNA.
Najwięcej można jej znaleźć w mięsie, rybach, jajkach i mleku.
Jej niedobór powoduje nasilenie stanów zapalnych skóry, włosy tracą swój ładny wygląd, stają się cienkie, siwieją i są osłabione, jej niedobór może też doprowadzić do anemii.

Witamina A (retinol)

Jest niezbędna dla takich tkanek naszego organizmu jak tkanki wilgotne, m.in.: błony śluzowe nosa, skóra, oczy. Witaminka ta poprawia przemianę materii, wzrok nie mógłby dobrze bez niej funkcjonować.  Wpływa na pracę tarczycy, zwiększa odporność na zakażenia, wzmacniając błony śluzowe nosa, gardła, płuc i jelit. Występuje w dwóch postaciach: jako retinol w produktach pochodzenia zwierzęcego (jego przedawkowanie jest niebezpieczne dla zdrowia) oraz beta-karoten w produktach roślinnych.
Jej niedobór powoduje tzw. kurzą ślepotę, czyli zanik widzenia o zmierzchu i zanik wydzielania łez. Może też powodować zahamowanie wzrostu, utraty masy ciała, biegunki, zanik odporności. Witamina A znajduje się kapuście, szpinaku, marchwi (trzeba jeść po ugotowaniu, ponieważ jest bardzo słabo przyswajana z surowych warzyw), tranie, wątrobie, maśle, jajach i mleku.

Witamina C (kwas askorbinowy)

To ważny składnik wszystkich narządów, wpływa na wzrost i utrzymanie kości oraz zębów. Jest niezbędna do prawidłowego wykorzystania kwasu foliowego i przyswajania żelaza. Jest najważniejszą witaminą systemu odpornościowego. Chroni komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, a więc wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Doskonałym jej źródłem są zarówno owoce cytrusowe (cytryny, pomarańcze, grejpfruty), kiwi, melony, ananasy, jak i rodzime czarne oraz czerwone porzeczki, truskawki, jagody czarnego bzu, maliny, jeżyny.
Jest jej dużo w brukselce, kapuście, kalafiorze, rzepie, cebuli, szpinaku, brokułach, groszku zielonym, kalarepie, szparagach. Znajduje się też w jabłkach, ziarnach soi, ziemniakach, pomidorach, karczochach.
Jej niedobór powoduje nasilenie krwawienia z dziąseł, nosa i skóry, obniżenie odporności ustroju, ogólne osłabienie i zmęczenie. U dzieci może wywołać zahamowanie przyrostu masy ciała i rozwój próchnicy.

Witamina D (kalcyferol)

Potrzebna jest w dużych ilościach dla wzrostu, szczególnie kości i zębów, dzięki niej wapń i fosfor znajdujące się w treści pokarmowej jelit zostają przetransportowane przez krew do rosnących kości. U osób przebywających regularnie na świeżym powietrzu wytwarzana jest naturalnie poprzez padające na skórę promienie słońca.
Można ją znaleźć w rybach, tranie, tłuszczu zwierzęcym, jajach, mleku i maśle.
Niedobór wywołuje krzywicę u niemowląt i małych dzieci, a u dorosłych, zwłaszcza u kobiet odwapnienie i rozmiękczenie kości.

SANUS SUM: zdrowie, ciało, dusza

Witamina E (tokoferol)

Zapobiega utlenianiu witaminy A, wpływa na wygląd i stan skóry, przyspiesza gojenie się ran, wpływa na prawidłową budowę mięśni, zmniejsza ryzyko poronienia, wpływa na wchłanianie i metabolizm witaminy A, chroni wielonienasycone kwasy tłuszczowe przed utlenieniem, chroni organizm przed działaniem szkodliwych wolnych rodników, zapobiega miażdżycy, nowotworom, procesom starzenia, prowadzi do zmniejszenia zawałów, stymuluje układ odpornościowy, ochrania skórę przed uszkodzeniami wywołanymi promieniowaniem słonecznym, chroni oczy.
Występuje w orzechach, nasionach, w olejach roślinnych i takich warzywach jak: kukurydza, szpinak, brokuły, ogórki, jest też w pełnoziarnistych płatkach śniadaniowych.
Jej niedobór powoduje zaburzenia w wydzielaniu hormonów jajników i bezpłodność, może być przyczyną zaniku niektórych mięśni, zwiększa skłonność do niedokrwistości.

Witamina H (biotyna)

Wpływa na wygląd włosów, skóry oraz paznokci (witamina urody), zapobiega łojotokowi, a także wzmożonej aktywności gruczołów łojowych, uczestniczy w syntezie i rozkładzie tłuszczów, aminokwasów oraz węglowodanów, ma duże znaczenie w przemianie glukozy i reguluje jej poziom we krwi, bierze udział w tworzeniu hemoglobiny, poprawia samopoczucie i wpływa na witalność. Zawiera ją głównie pszenica (całe ziarno), groch, szpinak, cebula, jaja, mleko, grzyby, kurczaki, śledzie, wieprzowina, wołowina, drożdże, banany i winogrona.
Jej niedobory powodują zaburzenia wzrostu paznokci, łojotok, łupież, zmiany chorobowe skóry, duży jej brak wywołuje wyniszczenie organizmu, zmęczenie, depresję, senność, bóle mięśniowe, brak apetytu.

Witamina K (menadion)

Bierze udział w procesie krzepnięcia krwi, uszczelnia śródbłonki naczyń krwionośnych i zmniejsza ich kruchość, zapobiega tworzeniu się pajączków i poprawia koloryt skóry. Zmniejsza nadmierne krwawienia miesiączkowe. Ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne, przeciwzapalne i przeciwbólowe.
Główne źródła: jarmuż, szpinak, brukselka, brokuły, sałata, rzeżucha, kalafior, pomidory.
Niedobór tej witaminy mogą wystąpić przy zaburzeniach wchłaniania tłuszczów, po resekcji jelit, po rozległych oparzeniach.

Więcej na

https://www.facebook.com/SanusSum