Doskonałe dania za wyjątkową cenę? To możliwe już od najbliższego piątku. Po raz szósty startuje w Łodzi kulinarny festiwal, którego motywem przewodnim będą w tym roku makaron i kluchy. Jemy w Łodzi Food Fest będzie trwał od 9 do 18 września 2022.
Kolejną edycją festiwalu smacznego jedzenia zainaugurowała konferencja prasowa zorganizowana w Monopolis. Podczas spotkania z dziennikarzami, organizatorzy festiwalu oraz przedstawiciele restauracji zapowiedzieli tegoroczną edycję wydarzenia i opowiedzieli o daniach, które będą przygotowane specjalnie na festiwal. W tym roku zdominują go makarony i kluchy, które – co warto podkreślić – na co dzień są niedostępne w łódzkich restauracjach. Czym zatem uraczą swoich gości szefowie kuchni blisko 40 łódzkich restauracji?
Oczywiście będą makarony na sposób polski, włoski, azjatycki i amerykański. Nie zabraknie łódzkich żelaznych klusek i knedli. Pojawią się polskie cepeliny, kopytka, leniwe i pyzy faszerowane żebrem. Do spróbowania będzie też azjatycki ramen i udon.
Jemy w Łodzi Food Fest to także wydarzenia towarzyszące. Wiele z nich dotyczyć będzie makaronów i klusek. Na przykład 11 września w Trattoria Italiana odbędzie się kolacja degustacyjna, której uczestników ugoszczą i nakarmią makaronami Monika i Francesco Mameli, właściciele restauracji. Za to 17 września w Muzeum Wódki w Monopolis będzie można spróbować wódek kraftowych.
Z restauracji, które gościliśmy na łamach LIFE IN, udział w festiwalu zapowiedziały:
- Arteria (Monopolis – Kopcińskiego 62a)
- Bawełna (Manufaktura – Ogrodowa 19A)
- La Mia Fabbrica (Monopolis – Kopcińskiego 60A)
- Len i Bawełna (OFF Piotrkowska – Piotrkowska 138/140)
- Mono Cafe (Monopolis – Kopcińskiego 62)
- Piekarnia (Monopolis – Kopcińskiego 62)
- Sendai sushi & ramen (Monopolis – Kopcińskiego 62)
- Szpulka (Manufaktura – Ogrodowa 19A)
- Szwalnia Kuchnia i desery (Piotrkowska 217)
- Ukryte Rzeki (Ogrody Geyera, Piotrkowska)
Pełna lista restauracji TUTAJ