Kulinaria

Są piwa i jest Trybunał

Są piwa i jest Trybunał

Piwo Trybunał z Browaru Piotrków w Piotrkowie Trybunalskim szturmem zdobywa fanów. Ta piwna marka staje się coraz bardziej znana nie tylko wśród polskich piwoszy, lecz także na świecie. Świadczą o tym nagrody przyznawane na najważniejszych konkursach piwnych.

Z roku na rok przybywa miłośników piwa produkowanego przez Browar Piotrków. Piwo z Piotrkowa Trybunalskiego zdobywa coraz więcej tytułów i nagród. Tylko
w ubiegłym roku Trybunał został wyróżniony na kilku najważniejszych światowych festiwalach i konkursach. Najświeższym laureatem, który wyszedł z piotrkowskiego browaru, jest Trybunał Porter. Pod koniec  ubiegłego roku, na kolejnej, 17. już edycji festiwalu  „European Beer Star” zdobył złoty medal w kategorii  „Porter Bałtycki”. W konkursie wystartowało ponad  2000 piw z 42 krajów, ale to właśnie porter z piotrkowskiego browaru uznany został za piwną gwiazdę.
– Dla naszej branży to bardzo ważny konkurs. Kilkudziesięcioosobowe jury podczas degustacji ocenia piwo pod wieloma względami. Ważna jest jego pienistość,
barwa, klarowność, zapach, czystość smaku i goryczka, posmak, nasycenie. Można powiedzieć, że ważne jest wszystko – opowiada Michał Leszczyński,
Dyrektor Marketingu firmy Sulimar, właściciela Browaru Piotrków. – Dlatego jesteśmy bardzo dumni z tego wyróżnienia.

Nieco wcześniej, na festiwalu „London Beer Competition”, piwo z Piotrkowa Trybunalskiego, rozbiło bank z nagrodami zdobywając aż 4 medale – 1 srebrny
i 3 brązowe. Jury konkursu najwyżej oceniło Trybunał Export, które w kategorii „Czech Lager” z wynikiem 83 punktów na 100 możliwych zajęło drugie miejsce.

Piwa z Browaru Piotrków zachwyciły także jurorów konkursu „Meininger’s International Craft Beer”. Tam złoty medal dostało piwo Cornelius Haza IPA. Organizowany od 7 lat konkurs jest jednym z najbardziej prestiżowych na świecie, w którym startują piwa craftowe. Jury tworzą eksperci, zajmujący się profesjonalną degustacją i oceną nie tylko piw, ale również win z całego świata.

– Wszystkie zdobywane medale i tytuły bardzo nas cieszą, ponieważ pokazują, że piwo z niezależnego browaru też może być bardzo dobre – podkreśla Michał Leszczyński. – Jest to tym bardziej ważne, że w każdym konkursie, wśród wielu parametrów, które jury bierze pod uwagę, są te związane stricte z harmonią smaku, walorami zapachowymi oraz barwą trunku. Dzięki naszej oryginalnej recepturze, wykorzystując wyłącznie naturalne składniki i wodę z własnego ujęcia głębinowego, możemy tworzyć wyjątkowe trunki.

Trybunał, Cornelius, Beczkowe – to główne piwne marki, których właścicielem jest Browar Piotrków. Firma istnieje na rynku od 1927 roku i kontynuuje tradycje browarnicze Piotrkowa i okolic. W piotrkowskim browarze, wśród produkowanych trunków, można również znaleźć warianty bezalkoholowe i doskonałe piwa o smaku banana czy grejpfruta. Wszystkie są warzone przy użyciu wysokiej jakości słodów pszenicznych i według tradycyjnych receptur.

Firma znana jest z tego, że duży nacisk kładzie na jakość produkcji. Posiada wszystkie obowiązujące i niezbędne w branży spożywczej certyfikaty (IFS, BRC, GMP), a proces produkcji piwa jest stale monitorowany dzięki systemowi HACCP.