Na gastronomicznej mapie Łodzi coraz więcej lokali serwuje sushi. Skąd się wzięło, jak się je robi i dlaczego powinni przygotowywać je mężczyźni.

Sushi należy obecnie do jednych z najpopularniejszych dań. Nie pochodzi jak się powszechnie sądzi z Japonii. Powstało gdzieś w krajach południowo-wschodniej Azji, a stamtąd powędrowało do Chin. Ówczesne sushi z dzisiejszym serwowanym w restauracjach nie miało nic wspólnego. Tam, gdzie rozwijało się rybołówstwo, szukano sposobu na konserwację ryb. Okazało się, że ryba przechowywana w beczkach układana naprzemiennie z solonym ryżem, potrafi zachować świeżość przez rok. Jedzono samą sfermentowaną rybę, a ryż wyrzucano. To właśnie było pierwsze sushi, które nazwano nare-zushi.

Tylko mężczyźni

Nie wiadomo dokładnie kiedy sushi przywędrowało do Japonii. Wiadomo natomiast, że nazwa tej potrawy na wyspach pojawiła się po raz pierwszy w 718 roku. Za twórcę współczesnego sushi uznaje się Hanaya Yohei (druga połowa XIX w.), który pominął proces fermentacji i dodał do ryżu octu ryżowego, by nadać mu podobny kwaskowaty smak. Z ryżu ręcznie formował bloczki, na których układał rybę. Ta forma sushi znana jest obecnie jako nigiri-zushi (od czasownika nigiru – „ściskać”). Niedługo później zakwaszony ryż i rybę zaczęto łączyć z wodorostami nori, co pozwalało na przygotowanie sushi na wiele nowych sposobów.

Dzisiejsze sushi to ryż zaprawiony octem ryżowym z najróżniejszymi dodatkami jak owoce morza, ryby, warzywa, grzyby czy jaja. Typowe sushi serwowane jest z surową rybą, jednak jako alternatywę można użyć ryb wędzonych, grillowanych czy pałeczek krabowych. Z ryb wykorzystywany jest najczęściej łosoś, tuńczyk, węgorz, makrela, a z owoców morza krewetki, kalmary, małże i kraby. Najlepiej, by sushi przygotowywali mężczyźni. Dlaczego? W Japonii panuje przekonanie, że kobiety mają… zbyt ciepłe dłonie.

Bez pałeczek

Koneser spożywa sushi wyłącznie palcami. Pałeczki, szczególnie drewniane, zakłócają podobno subtelny aromat ryżowego octu. Jest jeden wyjątek – sashimi-sushi, w tym przypadku pałeczki są niezbędne. Sushi jemy po zamoczeniu w miseczce z sosem sojowym, między kolejnymi kawałkami przegryzamy marynowany imbir, który służy do oczyszczenia kubków smakowych. Do sushi w japońskich restauracjach podaje się sake i zieloną herbatę. Sake pije się przed posiłkiem, natomiast herbatę w trakcie.

Popularne i rozpoznawalne

Najbardziej popularne i rozróżniane rodzaje sushi to maki oraz nigiri. Nigiri – to jedno z najbardziej popularnych sushi, które jest formowane w dłoni. Ma ono postać owalnego paluszka ryżu, na którym kładzie się plaster ryby lub owocu morza czy też warzywo. Maki to rodzaj sushi najbardziej rozpoznawalny. Ryż i dodatki kładzie się na płacie wodorostów nori, całość zwija się na specjalnej bambusowej macie i następnie kroi na kawałki.

Kaminari sushi powstało z wieloletniej przyjaźni i zamiłowania do sushi. Zespół nie boi się eksperymentować i łączyć zaskakujące smaki. Co najważniejsze, korzysta tylko ze świeżych i oryginalnych produktów. Przyprawy tj. pieprz kampot, suszone płatki chilli, czy tuńczyk prosto z Oceanu Indyjskiego są w kuchni na porządku dziennym. Za specjalność Kaminari można uznać tutejsze Fusion Rolls – kompozycje krewetki w panko i migdałach z chilli, miętą i melonem, węgorza i opiekanego tuńczyka z mango i chilli, czy krewetki smażonej na maśle z tatarem z tuńczyka, liczi i mango. W menu są również uramaki, futomaki, hosomaki, nigiri, golden maki, gunkany i kids maki. Sushi Master serwuje także obowiązkowego łososia z serkiem. Niepowtarzalny klimat, pyszne herbaty i sake, to tylko część przyjemności, jakie czekają gości w lokalu przy Piotrkowskiej 79.

www.facebook.com/KaminariSushi/