Styl życia

Monopolis od kuchni

Monopolis od kuchni

Zabieramy Was w kulinarną podróż po Monopolis. Róże koncepty, różne  kuchnie i jeden wspólny mianownik  – raj dla podniebienia.

Zjemy tu pieczoną ośmiornicę, ślimaki morskie w sosie  pomidorowym, ramen w kilku  wydaniach, rewelacyjne sushi, doskonałe steki z najlepszej  wołowiny, filety z sandacza na  paprdelle, ariancini grzybowe,  ręcznie robione ravioli, najlepszą pizzę neapolitańską w Łodzi oraz doskonałe śniadania. I dla łasuchów coś się znajdzie – doskonałe ciasta i wypiekane  na miejscu pieczywo.

Gości zapraszają: Arteria, Indian Steak, La Mia Fabbrica,  Mono Cafe&Bistro, Piekarnia,  Sendai Sushi, Trattoria, które znajdziemy w Monopolis.

Warto tu zajrzeć i miło spędzić  czas z przyjaciółmi, rodziną,  wybrać się na romantyczną  randkę czy biznesowe spotkanie. Każda z restauracji z chęcią przygotuje też dedykowane  przyjęcie.

Arteria

Arteria to restauracja z klimatem. To także nowa jakość w kulinarnym świecie – połączenie ogromnej pasji do gotowania i szacunku do sztuki. To wreszcie przestrzeń, gdzie przychodzi się po to, by dobrze zjeść, poznać interesujących ludzi, posłuchać muzyki  na żywo i obejrzeć ciekawą wystawę. Można tu także zorganizować eleganckie przyjęcie czy wystawną kolację. Na takie okazje  kucharze przygotowują specjalne menu dostosowane do potrzeb  klientów. Arterię stworzyli Anna Rubaj i Artur Schutter.

W lokalu króluje kuchnia śródziemnomorska i goście codziennie  zabierani są w kulinarną podróż do Hiszpanii, Portugalii, Włoch  i Grecji. Ważną częścią Arterii jest ArtBar, który proponuje wyjątkowe koktajle i doskonałe wina, m.in. z winnicy Dom Jantoń.  Nie brakuje także polskich wódek, do spróbowania których  zobowiązuje historia miejsca. Śródziemnomorska uczta to obowiązkowo owoce morza.  Z przystawek można skosztować krewetek w białym winie. Jest też wątróbka  z gęsi z wiśnią i piernikiem. Zupy  to przede wszystkim consomme  wołowe, krem z dyni i cebulowa. Z dań głównych na pewno  będą smakowały filet z sandacza na papardelle, kurczak  kukurydziany z borowikami  i pljeskavica gurmanska. Do  wyboru są też makarony – pangrattato z szynką dojrzewającą  albo z jarmużowym pesto dla wegetarian.

Godziny otwarcia:
pon. 13.00-20.00
wt., śr., czw. 13.00-22.00
pt. 13.00-23.00
sob. 12.00-23.00
niedz. 12.00-20.00
Szef kuchni: Michał Błaszczyk i Michał Zieliński
tel. +48 603 161 462
e-mail: restauracja.arteria@artkombinat.pl
www.restauracja.artkombinat.pl

 

Indian Steak

Indian Steak to miejsce, które stworzyli Lech Domagała i Zbigniew  Stempień. Obaj są fanami motocykli, a szczególnie jednej amerykańskiej marki – Indian. Stąd też nazwa restauracji. Obaj myśleli  też wcześniej właśnie o takim koncepcie gastronomicznym. Lokal  został doskonale przyjęty i cieszy się sporym powodzeniem. Zebrane doświadczenie sprawia, że wspólnicy doskonale wiedzą, co i jak  zrobić, żeby było dobrze i żeby goście restauracji byli zadowoleni.

Warto wiedzieć, że z początkiem kwietnia w restauracji wprowadzona będzie nowatorska, amerykańska metoda smażenia/grillowania steków, burgerów, warzyw, owoców i różnego rodzaju sosów.  Tym bardziej warto się tam wybrać. Atmosferę w restauracji robią  ściany z czerwonej cegły, łukowe sklepienia i żeliwne słupy pofabrycznego budynku. Uwagę gości przyciąga zabytkowa, ceglana  arkada, na której wspiera się cały budynek i otwarta kuchnia.

W menu Indian Steak rządzi najlepsza  w Polsce długodojrzewająca, krucha,  soczysta wołowina firmy Konkret.  Zajmuje ponad 70 procent wszystkich propozycji, a resztę uzupełniają, dziczyzna i ryby. Warto  spróbować doskonałe Rib Eye  Steak i T-Bone Steak, burgery,  a także Tomahawk Steak i Fiorentina Steak. Do dyspozycji  gości są też doskonałe desery, lody rzemieślnicze własnej produkcji, z naturalnych składników i bez konserwantów.

Godziny otwarcia:
pon., wt., śr., czw. 12.00-23.00
pt., sob. 12.00-00.00
niedz. 12.00-23.00
Szef kuchni: Patryk Okraska
tel. +48 573 560 056
e-mail: restauracja-monopolis@indiansteak.pl
www.indiansteak.pl

 

La Mia Fabbrica

La Mia Fabbrica mieści się w zrewitalizowanych wnętrzach stuletniego magazynu i łączy włoską nazwę z fabrykanckim duchem  miejsca. Pizzeria gwarantuje rodzinną atmosferę i najlepszą neapolitańską pizzę w Łodzi i nie tylko! Składają się na to odpowiednio  dobrane składniki oraz tradycyjny, wysokiej jakości piec do pizzy  Stefano Ferrara Forni. Warto wiedzieć, że La Mia Fabbrica przygotowuje się do certyfikacji AVPN (Zrzeszenie Prawdziwej Pizzy  Neapolitańskiej z Neapolu). W Polsce tylko 16 pizzerii posiada taki  certyfikat, a na świecie około 900. Jest szansa, że jeszcze w marcu  La mia Fabbrica stanie się jedyną pizzerią z certyfikatem AVPN  w Łodzi, a Wiktoria Sobiech, szefowa kuchni, zostanie pierwszą  kobietą Pizzaiolo Verace AVPN w Polsce.

W menu pizzerii oprócz gotowych, skomponowanych już pizz na prostym, aromatycznym, idealnym cieście jest też pięć pizz, do których  można swobodnie dobierać dodatki i komponować własną. Warto  wiedzieć, że wszystkie dodatki są sprowadzane bezpośrednio od włoskich rolników.  Choć pizza jest tu królową, w karcie  La Mia Fabbrica nie brakuje innych  dań. Goście mogą spróbować  najwyższej jakości oryginalnych  produktów – długo dojrzewającej
szarpanej wołowiny z komina, podawanej w Sakwie Zibiego, najlepszego burgera w Łodzi,  w którym tradycyjną bułkę zastępuje ciasto do pizzy. Na gości  czekają makarony, lasagne, suszone  pomidory i najlepsza oliwa.

 

Godziny otwarcia:
pon., wt., śr., czw. 12.00-22.00
pt., sob., niedz. 12.00-22.30
Szef kuchni: Wiktoria Sobiech
tel. +48 603 727 374
e-mail: biuro@lamiafabbrica.pl
www.lamiafabbrica.pl

Mono Cafe & Bistro

Mono Cafe & Bistro to miejsce inspirowane włoską, francuską i hiszpańską kulturą i stylem życia. Jego właścicielami są Anna i Jakub  Zając, influencerzy i podróżnicy. Włoska Vespa, aromat najlepszej  francuskiej herbaty i włoskiej kawy, barwny wystrój inspirowany Andaluzją, ale także lokalne akcenty – właśnie to oferują wnętrza lokalu.

Mono Cafe & Bistro to nowoczesna kawiarnia, do której przychodzi  się nie tylko na kawę z deserem, ale też, żeby coś zjeść i posłuchać  muzyki na żywo. Przygotowując dania, kucharze chętnie sięgają po produkty lokalne, a same potrawy dostosowują do sezonu, dzięki czemu zmieniające się pory roku widać również na talerzu. W lokalu  mile widziane są maluchy. Właśnie z myślą o nich powstała Kawiarenka, czyli kącik dla dzieci. Drewniane, ekologiczne zabawki nie tylko  pobudzają wyobraźnię, ale i cieszą oko. Najmłodsi mogą bawić się  w odgrywanie ról, skorzystać z książeczek czy pokolorować kolorowanki. W Mono Cafe & Bistro mile widziane są też psy.

Kuchnię tego uroczego bistro zdominowały  dania śródziemnomorskie i europejskie, które są uzupełniane gastronomicznymi ciekawostkami z innych regionów świata. Kucharze  Mono Cafe & Bistro wszystkie dania wykonują samodzielnie. Specjalnością lokalu są przede  wszystkim ręcznie robione makarony. Bistro zaprasza  na śniadania, lunche i kolacje.  W lokalu zawsze można wypić  doskonałą kawę i skosztować pysznych makaroników.

 

Godziny otwarcia:
pon., wt., śr., czw. 10.00-21.00
pt., sob. 10.00-23.00
niedz. 10.00-20.00
tel. 518 039 031
e-mail: kawiarnia@monocafe.com.pl
www.monocafe.com.pl

Piekarnia Łódź

Piekarnia to lokal pełen smaków i zapachów. Można w nim rozpocząć  dzień pysznym śniadaniem, później zjeść dobry obiad, a zakończyć  oryginalną kolacją. W lokalu wypiekane jest także naturalne pieczywo  na zakwasie – chleb tradycyjny, razowy, graham, orkiszowy, żydowski,  z maślanką, gryczany, a nawet bananowy. Oprócz tego dostępne są bagietki, ciabatty, chałki, brioszki i drożdżówki ze świeżymi owocami. Co ważne, świeże pieczywo można  kupić również w niedzielę.

Wnętrze Piekarni wpisuje się w pofabryczny charakter Monopolis.  Cegła i takie detale, jak łopaty do chleba, wspólny stół z kolorowymi deskami, worki mąki czy rolka papieru z wypisanymi pozycjami  menu nadają miejscu przytulności. Kuchnia Piekarni zmienia się  wraz z sezonem – inne smaki szef kuchni proponuje klientom wiosną, a inne na lato, jesień zimę.

Śniadania dostępne są tu przez cały  dzień – klasyczne zestawy z jajkami czy kiełbaskami, pasty do smarowania, omlety, tosty francuskie z syropem klonowym czy  jaglanka. Dużą popularnością cieszą się dania na ciepło  – Stefka, czyli grzanki z jajecznicą, wędzonym boczkiem,  awokado i chilli oraz szakszuka  ze słodkim pomidorem, chrupiącą papryką dla jaroszy i z chorizo dla pozostałych.

 

Godziny otwarcia:
pn., wt., śr., czw., pt. 8.00-20.00
sob., niedz. 9.00-20.00
Szef kuchni: Justyna Szalwa
tel. 600 964 064
e-mail: monopolis@piekarnia.eu
www.piekarnia.eu

Sendai sushi & ramen

Sendai sushi & ramen to rodzinna restauracja z pięknym wystrojem i autorskim menu. Na gości czeka klimatyczne i gustownie urządzone wnętrze. To wszystko sprawia, że jest to świetne miejsce na firmowy lunch, spotkanie z przyjaciółmi i rodziną.

O kuchni japońskiej mówi się, że to nie jest tylko jedzenie, lecz także filozofia jedzenia. Właściciel restauracji i jednocześnie szef kuchni zgłębia ją od wielu lat, a co  więcej potrafi i chce dzielić się swoją wiedzą z innymi. Jest trenerem  sushi w różnych szkołach kulinarnych i mentorem, wprowadzającym kucharzy w tajemniczy świat tej wyjątkowej kuchni. Dania  przygotowane są bezpośrednio przed podaniem i w tradycyjny  sposób. Tutaj jakość i różnorodność sprowadzanych ryb i innych produktów jest najważniejsza.

Przygodę z kuchnią japońską można zacząć od genialnej wołowiny gyu no tataki. O wielkich możliwościach sushi mastera zaświadczą też niepowtarzalne rolki szefa. Potem czas na doskonały ramen, choć w tym przypadku można mieć kłopot z wyborem, bo jest w kilku wydaniach. Problem robi się jeszcze większy, gdy trzeba wybrać sushi. Dlatego interesującym i polecanym sposobem na poznanie kuchni japońskiej w Sendai sushi & ramen są przygotowywane przez Michała Przybysza kolacje degustacyjne z autorskim menu.
Z alkoholi warto spróbować wyselekcjonowane sake i shochu, które przyjechały do Łodzi z japońskich manufaktur. Minideser mochi lub torcik matcha z pikantnym musem mango dopełni japońskiej uczty.

 

Godziny otwarcia:
pon., nieczynne
wt., śr., czw. 12.00-21.00
pt., sob. 12.00-22.00
niedz. 12.00-21.00
Szef kuchni i właściciel: Michał Przybysz
tel. 606 467 644
www.sendaisushi.pl

Trattoria Italiana

We włoskiej kulturze trattoria to miejsce, w którym można poczuć się jak w domu – spędzić miło czas, zjeść pyszny obiad i wypić doskonałe espresso. We włoskiej trattorii zazwyczaj babcia  albo mama przygotowują potrawy według własnych przepisów  i ze specjalnie dobranych produktów. Trattoria Italiana, prowadzona przez Monikę i Francesco Mameli to autorska, rodzinna  restauracja, której specjalnością są owoce morza i mięsa. Nie ma  tam klasycznej karty dań, ponieważ najważniejszy jest aktualnie  dostępny produkt. I to właśnie Francesco podpowie, co warto  aktualnie zjeść, a nawet za nas wybierze, przygotuje i poda posiłek w prostej, bezpretensjonalnej formie. Trattoria Italiana pracuje od czwartku do niedzieli. Tak zdecydował Francesco, szef kuchni i jednocześnie menedżer. Aranżacja  lokalu przywodzi nadmorskie klimaty – dominuje biel i błękit,  ozdobami są dzioby łódek, a sale przedziela duże akwarium.

Są pozycje, które w Trattori dostępne  są prawie zawsze jak tatar z tuńczyka. Z kuchni Sardynii można  wybrać ślimaki morskie w sosie  pomidorowym. Sycylię reprezentuje pieczona ośmiornica  z ziemniakami, pomidorami,  oliwkami i kaparami. Środkowo-północne Włochy można  posmakować w formie pappardelle z kawałkami miecznika, sosem ze smardzami, borowikami,  podgrzybkami i białą truflą.

 

Godziny otwarcia:
pon., wt., śr., nieczynne
czw. 13.00-21.00
pt., sob. 13.00-22.00
niedz. 13.00-20.00
Szef kuchni: Francesco Mameli
tel. 42 230 96 08
e-mail: woronicza@wp.pl
www.woronicza.wixsite.com/trattoria-italiana