Monopolis

Le Petit Paris, czyli francuskie smaki w Monopolis

Le Petit Paris, czyli francuskie smaki w Monopolis

Francuzi Antoine Lopez i Yann Puisney stworzyli w Monopolis nowe miejsce kulinarnych pyszności. Le Petit Paris to doskonały wybór dla wszystkich fanów kuchni francuskiej, ale również dla tych, którzy jeszcze nie wiedzą, jak smakują dania znad Sekwany i Loary.

Nowa restauracja pozytywnie zaskakuje już od pierwszego wejrzenia. Wystrój lokalu nawiązuje bowiem do paryskiej uliczki. Jedną ze ścian ozdobiono fototapetą z rysunkowymi postaciami siedzącymi przy małych, kawiarnianych stolikach. Pośrodku lokalu usytuowano duży bar z ladą wypełnioną pysznościami kuchni francuskiej. Za nim znalazło się serce Le Petit Paris czyli kuchnia, w której króluje Antoine Lopez. Ten znany łódzki szef kuchni, prowadził wcześniej restaurację Stare Kino, a kucharskie szlify zdobywał w Japonii, Szwajcarii, a nawet na Karaibach. Jego wspólnikiem jest Yann Puisney, mieszkający w Polsce już od 20 lat. Choć sam zawodowo nie zajmuje się gotowaniem, to chce zaprezentować łodzianom kuchnię swojego kraju w najlepszym wydaniu.

Ratatouille, tarta i escargots

Kuchnia francuska serwowana w Le Petit Paris oferuje szeroki wybór dań – od eleganckich potraw kuchni haute cuisine zaczynając, a na rustykalnych, wiejskich specjałach kończąc. Każdy region Francji ma swoje charakterystyczne potrawy i produkty, takie jak ratatouille z południa Francji, tarty z Lotaryngii i słynne escargots czyli ślimaki z Burgundii. I ślimaki oczywiście znalazły się w karcie dań nowej restauracji.

Warto dodać, że za tym daniem kryje się pewna dyplomatyczna historia. Otóż w 1814 r. Talleyrand, Prezydent Rządu Tymczasowego w 1814 r., a także Minister i Szef Dyplomacji Króla Ludwika XVIII, poprosił swojego słynnego burgundzkiego szefa kuchni Marie-Antoine Carême, nazywanego „królem szefów kuchni i szefem kuchni królów”, o przygotowanie obiadu na cześć cara Aleksandra I. Władca Rosji nieoczekiwanie przybył do jego hotelu w Saint-Florentin w Paryżu i należało go godnie ugościć. Szef kuchni akurat nie miał czasu na zakupy i przygotowania. Znalazł więc w ogrodzie ślimaki, które nadział masłem, czosnkiem i pietruszką a następnie upiekł w piecu. Serwując ten specjał nazwał go „ślimakami po burgundzku”.

Żabie udka według specjalnego przepisu

Czy można sobie wyobrazić francuską restaurację bez żabich udek? Pewnie można, ale w przypadku Le Petit Paris nie trzeba, ponieważ zostały uwzględnione w karcie dań.

– Bernard Loiseau, najpopularniejszy francuski szef kuchni lat 90., stworzył prosty przepis na żabie udka z czosnkiem i zieloną pietruszką. W 1991 roku otrzymał za nie 3 gwiazdki Michelin. To właśnie w hołdzie temu wspaniałemu kucharzowi, który zmarł w 2003 roku zaproponujemy w Le Petit Paris właśnie ten przepis – mówi szef kuchni Antoine Lopez.

W restauracji nie zabraknie oczywiście także pysznych francuskich tart. Zarówno słodkich, jak i wytrawnych. Tymi pysznościami każdego dnia wypełniona jest restauracyjny bar. Również weganie znajdą w Le Petit Paris coś dla siebie. Pyszne tradycyjne Tian to prawdziwa uczta nie tylko dla tych, którzy nie tolerują potraw z mięsa i z mięsem.

Sery, sery, sery…

Będąc w nowej restauracji nie sposób nie skosztować raclette, potrawy, której głównym składnikiem jest specjalny rodzaj półtwardego sera o tej samej nazwie, produkowanego z niepasteryzowanego mleka krowiego i charakteryzującego się dość długim czasem dojrzewania. Jego historia sięga XIII wieku, kiedy to szwajcarscy i francuscy pasterze wypasający bydło w górach odkryli, jak smaczny jest ser roztopiony na gorących kamieniach. Przecinali oni cały serowy krąg na pół i umieszczali tuż przy ognisku. Stopionym serem polewali kawałki chleba lub upieczone wcześniej ziemniaki, które jeszcze raz podpiekali na rozgrzanych kamieniach ułożonych blisko ognia. Taka potrawa była bardzo sycąca i zapewniała pasterzom dawkę potrzebnej do pracy energii. Rodzajów raclette i wykorzystanych do nich składników jest bardzo wiele.

We francuskiej restauracji nie może zabraknąć oryginalnych serów. Znajdziemy je w specjalnej gablocie produktów, które co tydzień będą dostarczane wprost z paryskiego targu.

Zapraszamy do Le Petit Paris na urodziny Monopolis!

Warto pomyśleć o tym, żeby w Le Petit Paris zarezerwować stolik na trzecie urodziny Monopolis. Rocznicowe obchody rozpoczną się 15 czerwca uroczystą „Kolacją pod gwiazdami”. Na to wydarzenie szef kuchni zaproponuje zupę cebulowa zapiekaną z serem, na przystawkę smażone foie gras z truskawkami i octem balsamicznym i zielone główki szparagów. Daniem głównym będzie comber cielęcy w białym sosie ze szparagami i smardzami z zapiekanką ziemniaczaną, a na deser kruche ciastko z czekoladowo-bazyliowym ganache i oliwą z cytrynowym sosem karmelowym…