Lato nieodłącznie kojarzy się ze słońcem, przygodą i wypoczynkiem. Ale wakacyjny czas to przede wszystkim smaki i zapachy, które towarzyszą nam na każdym kroku. Truskawki, maliny, porzeczki…

Smakują doskonale podane na ciepło i zimno, komponują się z daniami wytrawnymi oraz deserami, a w dodatku mają w sobie mnóstwo witamin i minerałów. Owoce to dobrodziejstwo, z którego możemy w pełni korzystać podczas wakacji. Maliny, jagody czy poziomki idealnie komponują się z deserami i wystarczy chwila, by z ich pomocą wyczarować aromatyczną tartę. Przepis jest niezwykle łatwy, a efekt zadowoli każdego. Spód to klasyczne kruche ciasto, którym wykładamy formę i pieczemy w piekarniku nie więcej niż 25 minut. Do wykonania kremu potrzebny będzie serek mascarpone, jajka oraz zagęszczone mleko. Całość miksujemy do uzyskania delikatnej masy, a następnie wlewamy na zapieczoną wcześniej formę. Po 15 minutach pieczenia tarta jest gotowa i pozostaje udekorować ją owocami wedle uznania. Jeśli zależy nam na przełamaniu słodyczy warto dodać agrest lub porzeczki, które nadadzą ciastu lekko kwaskowy smak.

Równie świetnie będą smakować lody domowej roboty, które możemy dowolnie łączyć z ulubionymi owocami. Do ich wykonania potrzebować będziemy jedynie jajek, śmietany kremówki oraz cukru pudru. Wystarczy osobno zmiksować białka oraz żółtka z cukrem pudrem, następnie połączyć je z ubitą śmietaną, a całość zamrozić. Po kilku godzinach możemy cieszyć się pysznym deserem, który smakuje wyśmienicie z letnimi owocami.

Po truskawki, czy wiśnie warto też sięgnąć, kiedy przyrządzamy dania wytrawne. Sałatka ze szpinakiem, łososiem oraz truskawkami będzie doskonałą propozycją dla tych, którzy lubią eksperymentować z nowymi smakami. Wiśnie sprawdzą się podane z pieczonymi burakami oraz aromatycznym tymiankiem. Taka propozycja potrzebuje już tylko dressingu z oliwy i świeżych ziół. Warto także spróbować sałatki z grillowanym kurczakiem oraz rabarbarem. Pokrojony na kawałki rabarbar wystarczy przez moment podsmażyć na patelni, a następnie wymieszać z sałatą i pomidorami koktajlowymi. Całość okraszona delikatnym, ziołowym sosem z pewnością będzie smakować wybornie.

Domowa lemoniada to doskonały sposób na ochłodę w gorące dni. Przygotowując napój możemy dać się ponieść fantazji i dowolnie mieszać ze sobą ulubione owoce. Truskawki z arbuzem, maliny z agrestem, jeżyny i poziomki – każde zestawienie, wzbogacone liśćmi mięty i plasterkami cytryny czy limonki świetnie nawodni organizm oraz przyniesie orzeźwienie. Ciekawą propozycją, zarówno na wieczorną imprezę jak i na co dzień, będą kostki lodu, w których zamrozimy owoce. Do foremki wystarczy włożyć ulubiony owoc i zalać ją wodą. Po zamrożeniu efekt końcowy z pewnością zrobi wrażenie na gościach.

 Monika Wolnicka

Fot. Fotolia