O tym, czy warto zatrzymać się w hotelu San Remo, czym to miejsce różni się od innych i dlaczego warto tu zorganizować spotkanie biznesowe, rozmawiamy z Martą Duracz, właścicielką hotelu San Remo w Zgierzu.

LIFE IN. Łódzkie: Jak w kilku słowach scharakteryzowałaby Pani hotel San Remo?

Marta Duracz: Kilka słów to za mało, ale spróbuję: cisza, spokój, dobra kuchnia i wszędzie blisko – to są te słowa, które najlepiej oddają charakter tego miejsca. Zapewniamy niepowtarzalną, rodzinną atmosferę w przytulnych wnętrzach. To miejsce doskonale nadaje się na spotkania o kameralnym charakterze – lunche, uroczyste kolacje, wesela, komunie, chrzciny oraz spotkania biznesowe. Zresztą najlepiej się o tym przekonać samemu. Zapraszam.

Czym wyróżnia się hotel San Remo na łódzkim rynku hotelarskim?

Wydaje mi się, że w naszym przypadku najważniejsza jest lokalizacja hotelu, która sprawia, że jest on właściwym przystankiem dla tych, którzy doceniają spokój, a jednocześnie chcą mieć wszędzie blisko. Z hotelu można w 15 minut dojechać do centrum handlowo-rozrywkowego Manufaktura, nieco dłużej zajmie podróż do OFF Piotrkowska, najmodniejszego obecnie miejsca w Łodzi, a niecałe 10 minut jest do zjazdu na autostradę. Najważniejszym wyróżnikiem są jednak nasi pracownicy, którzy wnoszą dużo pozytywnej energii i doskonale potrafią zadbać o zadowolenie gości. Potrafią także zaplanować i skoordynować ich pobyt tak, żeby nie musieli się o nic martwić.

Kiedy hotel przyjmuje najwięcej gości?

Pod tym względem ogromne znaczenie, ma to, co dzieje się w Łodzi, ponieważ to zachęca turystów do przyjazdu i skorzystania z noclegów, również w San Remo. Dlatego zdecydowanie więcej gości przyjmujemy w te dni, gdy w Łodzi odbywają się jakieś duże wydarzenia rozrywkowe albo sportowe. W ostatnich latach zauważamy zdecydowanie większe zainteresowanie podczas Light Move Festivalu, mamy wtedy w hotelu wysokie obłożenie. Trafiają do nas także osoby, które przyjeżdżają na koncerty do Atlas Areny albo na mecze siatkówki, w te dni, kiedy gra reprezentacja Polski. Poza tym, jak chyba w każdym hotelu, jest u nas sezonowość – najwięcej gości mamy na wiosnę i jesienią. Wtedy firmy organizują najwięcej spotkań biznesowych, szkoleniowych i konferencji.

A może Pani określić, kto jest głównym klientem hotelu?

Każdy gość jest dla nas wyjątkowy i każdego tak traktujemy. Przeważają klienci indywidualni, którzy wybierają nasz hotel ze względu na panującą tutaj luźną i rodzinną atmosferę. To nie jest hotel sieciowy, w którym obowiązują określone procedury i pewnych rzeczy nie można. U nas zawsze jesteśmy otwarci, nawet na najbardziej oryginalne zachcianki gości. Dużą liczbę klientów hotelu stanowią zorganizowane grupy, które wybierają nasz obiekt w celach szkoleniowych, na konferencje, spotkania biznesowe i firmowe. Organizujemy też wesela i inne przyjęcia okolicznościowe w naszej sali bankietowej. Na te imprezy przyjeżdżają goście z całej Polski, dla których mamy sporą bazę noclegową.

No właśnie, na stronie internetowej hotelu i restauracji można przeczytać, że San Remo to idealne miejsce na firmowe spotkania. Dlaczego?

Jak już wspomniałam, mamy ofertę dostosowaną do bardzo różnorodnego klienta, ale rzeczywiście stawiamy na klienta biznesowego indywidualnego i grupowego. Mamy do tego odpowiednie warunki – dysponujemy dużą multimedialną salą konferencyjną, która doskonale nadaje się do spotkań biznesowych, szkoleń i bankietów firmowych. Do dyspozycji klientów mamy jeszcze dwie kameralne sale, które nadają się na organizację mniejszych wydarzeń. Sale są klimatyzowane, posiadają niezależne węzły sanitarne oraz szatnie. Oddzielone są także od części hotelowej i pomieszczeń ogólnodostępnych. Dzięki temu hotel gwarantuje prywatność i sale na wyłączność. Warto też zaznaczyć, że firmom organizującym szkolenia dla pracowników z różnych regionów Polski proponujemy dodatkowe rabaty na usługi hotelowe i gastronomiczne.

Proszę powiedzieć, jaką kuchnię serwuje swoim gościom restauracja San Remo?

W naszej restauracji mamy klasyczne hotelowe menu. Dominują dania kuchni polskiej takie jak barszcz czerwony, żurek, medaliony wieprzowe w majeranku, czy karkówka w sosie pieczeniowym. Dostępne są też makarony, ryby i całkiem spory wybór sałatek. Jako ciekawostkę powiem, że samodzielnie wypiekamy w naszej kuchni chleb, co goście sobie chwalą, bo zawsze jest świeży i chrupiący. Przygotowujemy również własne ciasta.

W ostatnim czasie w hotelu odbyły się występy znanych stand-uperów, które spotkały się ze sporym zainteresowaniem. Skąd pomysł na takie wydarzenia?

Zdecydował przypadek – dostaliśmy propozycję od agencji zajmującej się organizacją stand-upów, żeby zorganizować u nas występ Tomka Kołeckiego. Podjęliśmy się tego wyzwania, wyszło dobrze, artysta był zadowolony widzowie też, więc jak to z przypadkami bywa pojawiła się propozycja zorganizowania kolejnego występu. Tym razem na scenie mogliśmy gościć Kacpra Rucińskiego. To było dla nas wyzwanie, bo na jego występ przyszło ponad 160 osób. Skorzystali także nasi goście hotelowi, dla których mieliśmy przeznaczoną pulę biletów. Stand-up ma dziś w Polsce wielu fanów, więc z przyjemnością będziemy gościć u siebie kolejnych artystów.

Ile osób może jednocześnie uczestniczyć w organizowanej w hotelu imprezie i czy każdy może u Państwa zorganizować takie wydarzenie jak stand-up, czy konferencję?

Zapraszamy wszystkich. Możemy zorganizować konferencję biznesową, uroczystość rodzinną, spotkanie w gronie znajomych albo występ artystyczny. Jak już wspomniałam dysponujemy trzema salami konferencyjnymi, z czego największa w ustawieniu teatralnym może pomieścić ponad 160 osób, przy stołach ustawionych w podkowę do 100 osób, a przy stołach okrągłych do 80 osób. Sala ma niewielką scenę i parkiet, na którym bez trudu zmieści się kilkanaście par. Każdy, kto zorganizuje u nas wydarzenie, może być pewien, że zadbamy o wyśmienitą kuchnię, odpowiednią atmosferę i wszystkie szczegóły uroczystości takie, jak oprawa muzyczna, dekoracja sali czy dodatkowe atrakcje.

Ile jest miejsc noclegowych w hotelu San Remo?

Posiadamy 76 miejsc noclegowych w trzech rodzajach pokojów: economy, standard i deluxe. Mamy także dwa duże apartamenty. Wystrój każdego pokoju utrzymany jest w jednorodnej kolorystycznie i klasycznej formie z drewnianymi wykończeniami. Pokoje oferowane gościom są bardzo ładne, przytulne i eleganckie.

Niebawem Sylwester i czas karnawału. Będą bale?

Już od wielu lat organizujemy bale sylwestrowe, które cieszą się dużym zainteresowaniem. W tegorocznym weźmie udział 120 osób. Zaproszenie rozeszły się bardzo szybko. Podczas balu sylwestrowego zapewniamy DJ, świetną muzykę i doskonałe jedzenie. No i przede wszystkim szaloną zabawę do białego rana. Bale karnawałowe nie cieszą się już takim zainteresowaniem, ale będziemy się zastanawiać nad tym, czy jednak czegoś w przyszłym roku nie zaaranżować.

Zgierz, ul. Chemików 6
tel. 601 835 705, 42 714 04 77
biuro@sanremo.com.pl
sanremo.com.pl

Rozmawiał Robert Sakowski
Zdjęcia Paweł Keler