Bez kategorii

Jemy w Łodzi Food Fest (Pasta i Kluchy) 2022 – festiwalowe dania

Agrafka (Piotrkowska 90)
Ravioli z farszem z krewetek, ricotty i salami spianata, podawane z sosem na bazie wywaru z pancerzy krewetek z dodatkiem prosecco.
Cena: 28 zł

Al Dente Pasta&Bąble bar (Manufaktura – Ogrodowa 19A)
Tagliatelle z cukinią, grillowaną wieprzowiną, konfitowaną kurką i mascarpone
Makaron ryżowy tom yum z warzywami, orzeszkami ziemnymi, grzybami nameko, chili i szczypiorkiem
Cena: 36,50 zł

Arteria (Monopolis – Kopcińskiego 62a)
Pasta krab thermidor – pappardelle / mięso kraba / białe wino / czosnek / brandy / żółtko / ser gruyère / cukinia / pomidor koktajlowy
Cena: 55 zł
Pasta gochugaru – tagliatelle / gochugaru / szlotka / dynia konserwowa / sałata rzymska
Cena: 43 zł

Bawełna (Manufaktura – Ogrodowa 19A)
Tagliatelle z sosem z pieczonego bakłażana, pomidorów i słodkiej śmietanki, podawane z mozzarellą di bufala
Cena: 48 zł

Bistro Book&Cook (Żeromskiego 94C)
Makaron po-fłotski – ukraiński makaron z mielonym mięsem, cebulą i bulionem
Cena: 21 zł

Breadnia (Piotrkowska 86)
Spaghetti z sosem z polnych pomidorów i kulką aksamitnej burraty
Cena: 32,90 zł

Centralna Gastromachina (Piotrkowska 93)
Burger z wołowiną, kluskami śląskimi z sosem pieczeniowym, skwarkami z boczku i zasmażanymi buraczkami
Cena: 39 zł

Ciasno jak w ulu (Księży Młyn 16)
Kluski żelazne / farsz marchewkowy / purée z pieczonej marchewki / chipsy z marchewki
Cena: 32 zł
Knedle ze śliwkami / krem mascarpone / palona bułka z masłem / kulki jagodowe
Cena: 36 zł

Curry Masala (Piłsudskiego 76)
Heriyali – curry z makaronem duszonym w sosie z liści szpinaku, mięty i indyjskich przypraw
Cena: 39 zł
Do Pyaza – jagnięcina i kluski ziemniaczane w autorskim sosie z cebuli, pomidorów i indyjskich przypraw
Cena: 49 zł

DaVella (Inflancka 6)
Tagliatelle z salami picante, pomarańczą i imbirem na mleku kokosowym z dodatkiem pistacji oraz mięty
Gnocchi buraczane w pesto buraczano – chrzanowym z prażonym słonecznikiem, balsamico, pesto bazyliowym oraz kolendrą
Cena: 39 zł

DOKI Gastrobar (OFF Piotrkowska – Piotrkowska 138/140)
Pasta alla gricia – makaron strozzapreti, długo dojrzewająca pancetta własnej produkcji, ser pecorino romano, czosnek i szalotka
Cena: 39 zł

Falla (Piotrkowska 217)
Deep fried lasagne – kremowo-serowa, wegańska lasagne smażona w chrupiącym panko
Cena: 33 zł

Farina Bianco (Piłsudskiego 14)
Knedel ze śliwką, polik wołowy, brokuł bimi, kimchi z czerwonej kapusty, ziemia z pszennego chleba
Cena: 43 zł

Fame Sushi (Telimeny 8)
Pad kee mao – makaron udon z wieprzowiną i sosem, podawany z pak choi, broccolini, imbirem, cebulą dymką i posypką z orzeszków ziemnych
Cena: 39 zł

Fatamorgana (Księży Młyn 16)
Cepeliny z mięsem lub twarogiem i cebulą, podawane z wędzonym ziemniakiem z syfonu, modrą czerwoną kapustą z dodatkiem porto, paloną cebulą gotowaną w maśle, chipsem chlebowym, marynowanymi kurkami i oliwą ziołową
Cena: 42 zł

Galante (Pabianicka 31, Aleksandrów Łódzki)
Kopytka z pieczonych ziemniaków z serem bursztyn, kurkami w emulsji maślanej, kremowym żółtkiem, natką pietruszki i chrupką z orzechów włoskich
Cena: 40 zł

Hamra (Piotrkowska 89)
Hashweh – makaron po libańsku z ryżem basmati, wołowiną, orzechami włoskimi, rodzynkami
i orientalnymi przyprawami z mocną nutą cynamonu
Cena: 39 zł

House of sushi (Piotrkowska 89/ Pomorska 602)
Makaron udon z wolno gotowaną wołowiną w sosie pieprzowym
Cena: 39 zł

Imber (Piotrkowska 43)
Kluski ziemniaczane faszerowane szarpaną baraniną z kminem rzymskim i chili, podane z emulsją
z granatów i czerwonego wina
Cena: 35 zł

La Mia Fabbrica (Monopolis – Kopcińskiego 60A)
Pappardelle mare e monti – pappardelle / krewetki / kalmar / mule / podgrzybek / czosnek / natka pietruszki / parmezan / lubczyk / białe wino / sos grzybowo-maślany
Cena: 49 zł

Len i Bawełna (OFF Piotrkowska – Piotrkowska 138/140)
Tagliatelle z kapeluszami borowików oraz sosem na bazie świeżego tymianku, pasty truflowej, masła, czosnku, szalotki i białego wina, podawany ze szpinakiem baby i serem grana padano
Cena: 48 zł

Mangal (Piotrkowska 71)
Tradycyjne tureckie manti w maślanym sosie z jogurtem czosnkowym i sumakiem
Cena: 35 zł

Milk Lodowe Bistro (Nawrot 15)
Gnocchi z krucho-maślanego ciasta z pistacjowym pesto, prażonymi migdałami i Milkowymi lodami
Cena: 18 zł

Mono Cafe (Monopolis – Kopcińskiego 62)
Ręcznie robione tagliatelle w sosie z grzybami sezonowymi oraz smażoną polędwiczką wieprzową
Cena: 44 zł

Otwarte Drzwi (Piotrkowska 120)
Czarne tagliolini z polędwicą z miecznika, kaparami, pomidorkami koktajlowymi, czosnkiem i natką pietruszki w sosie pomidorowym z dodatkiem białego wina i limonki, posypane pangrattato cytrusowym
Cena: 45 zł

Piekarnia (Monopolis – Kopcińskiego 62)
Cepeliny nadziewane mięsem wieprzowo – drobiowym, podawane z młodą kapustą z boczkiem, wykończone kruszonką z pieczywa orkiszowego
Cena: 29 zł

Pizzanova (Piotrkowska 78)
Lasagne bolognese – sos ragu alla bolognese w połączeniu z makaronem i delikatnym beszamelem, zapieczony pod mozzarellą
Cena: 32 zł

Raan Raan Pasta Italiana (Galeria Łódzka – Piłsudskiego 15/23)
Salsiccia e funghi – salsiccia, prawdziwki, cebula, czosnek, szczypiorek, śmietana
Do wyboru makaron: penne lub penne bezglutenowe, spaghetti, fusilli, farfalle
Cena: 36 zł

Ramenownia (Piotrkowska 89)
Hokkaido tsukemen – ramen własnej produkcji, kremowy bulion wieprzowy z dodatkiem miso tare i purée z dyni, podawany z chashu, dymką, pieczoną dynią, ostrymi kiełkami mung i palonym porem
Vegan Hokkaido tsukemen – ramen własnej produkcji, kremowy bulion warzywny z dodatkiem miso tare i purée z dyni, podawany z kukurydzą, dymką, pieczoną dynią, ostrymi kiełkami mung i palonym porem.
Cena: 40 zł

Ramki (Piotrkowska 144)
Pyzy faszerowane szarpanym żebrem wieprzowym, podane z assiette z cebuli, w którego skład wchodzą: sos z pieczonej cebuli, piklowana cebula, chrust z cebuli, majonez z palonej cebuli, oliwa szczypiorkowa
Cena: 38 zł

Sendai sushi & ramen (Monopolis – Kopcińskiego 62)
Yaki-buta udon – makaron udon z polędwicą wieprzową w sosie ostrygowym z warzywami
i edamame
Cena: 29 zł

Szpulka (Manufaktura – Ogrodowa 19A)
Trofie all’amatriciana – makaron z sosem amatriciana z pomidorów, guanciale, białego wina, czosnku i pecorino romano
Cena: 45 zł

Szwalnia Kuchnia i desery (Piotrkowska 217)
Leniwa świnka polsko-azjatycka – kluski leniwe w sosie z szarpaną wieprzowiną w paście gochujang i pomidorach
Cena: 39 zł

Tabu Sushi (Piłsudskiego 14)
Dim sum z kaczką i gęsią wątróbką, sos tom yum, szpinak z orzechami i tofu, olej z kolendry
Cena: 44 zł

Ukryte Rzeki (Ogrody Geyera, Piotrkowska)
Tortellacci z borowikami, z bulionem z ośmiornicy, octem z pomidorów, smażonymi kurkami ze szpinakiem oraz serem pecorino
Cena: 49 zł

Zielona (Manufaktura – Drewnowska 58)
🌿Wegańskie orecchiette z brokułem i groszkiem, w sosie z cukinii z aromatycznym tofu i płatkami chili
Cena: 36 zł

Zielony Chrzan (Żwirki 8)
Spicy Kimchi Udon Noodle Stir Fry – udon, kimchi własnej produkcji, papryka gochugaru, pasta gochujang, szczypior, boczek, sezam
Cena: 32 zł