Kulinaria

HEKSAGON kusi różnorodnością

HEKSAGON kusi różnorodnością

Łódzki Heksagon to ciekawa, klimatyczna restauracja zaledwie kilka minut od centrum miasta. Atrakcyjne wnętrze, przyjemna atmosfera i smaczna kuchnia to główne atuty miejsca. O podniebienia gości dba Przemysław Wieloch, znany łódzki szef kuchni.

Pomorska 144 w Łodzi to na gastronomicznej mapie miasta nieoczekiwany adres – środek osiedla akademickiego, praktycznie vis a vis nowego Wydziału Filologicznego. Daleko od Piotrkowskiej i Manufaktury, gdzie przede wszystkim skupia się łódzkie życie gastronomiczne, ale… Właśnie tutaj od dwóch lat, z powodzeniem działa restauracja Heksagon.

Nietypowy adres Heksagonu

Tu nie można trafić przypadkiem, tu trzeba się wybrać, a jeżeli się już raz przybędzie do Heksagonu, to będzie się wracać – z powodu przyjaznego klimatu, panującego w restauracji i przede wszystkim dla doskonałego jedzenia, przygotowywanego przez Przemysława Wielocha, szefa kuchni. Heksagon wpisuje się w coraz modniejszy ostatnio w dużych aglomeracjach trend, by restauracje z dobrym jedzeniem lokalizować poza głównymi szlakami gastronomicznymi – w miejscach, gdzie się mieszka, uczy, pracuje.

Wyjątkowa lokalizacja Heksagonu

Restauracja powstała właśnie tutaj, ponieważ właścicielki uznały, że dla Gości możliwość bezproblemowego zaparkowania auta, szybszy dojazd niż do centrum miasta, będą ważnymi atutami. Ze swoim pomysłem trafiły w 10 – w Heksagonie od pierwszego dnia działalności można spotkać zarówno mieszkańców pobliskich osiedli, pracowników dużych firm zlokalizowanych nieopodal, studentów czy wykładowców z Uniwersytetu Łódzkiego, jak i mieszkańców Łodzi i miejscowości położonych po wschodniej stronie miasta, takich jak Nowosolna, Brzeziny, Andrespol. Heksagon jest otwarty od 9 do 22. Można tam wpaść i coś zjeść o każdej porze dnia – na śniadanie, obiad i na kolację.

Kuchnia europejska w Heksagonie 

Dominuje kuchnia europejska, a jedzenie jest różnorodne, od sałatek, pizzy, burgera i makaronów po barszcz czerwony, zalewajkę, pierogi z gęsiną i pstrąga alpejskiego podwędzanego. Menu jest krótkie i często zmieniane, z propozycjami sezonowymi. Goście podczas każdej kolejnej wizyty mogą spróbować czegoś nowego, a ceny nie przerażają. Prowadzący restaurację są wyczuleni na sugestie Gości, a menu jest tak modyfikowane, by zaspokoić ich upodobania i gusta. Osoby, które chcą spotkać się w Heksagonie na ciastko i kawę też nie będą zawiedzione. Sernik z koziego sera, mus z mango i marakują albo beza Dacquise z kremem mascarpone, to tylko część z dostępnych słodkości. W ofercie restauracji są piwa z regionalnych browarów, spory wybór win i mocniejszych alkoholi.

Kolacje degustacyjne w Heksagonie

Dużą popularnością cieszą się organizowane w Heksagonie kolacje degustacyjne z cyklu „Kuchnie Świata”. Szef Kuchni przygotuje dla Gości odpowiednio skomponowane i dobrane potrawy pełne smaku i klimatu wybranych krajów – m.in. Francji, Włoch, Hiszpanii. W trakcie kolacji składającej się z kilku dań można odkrywać na nowo smaki i zapachy lokalnych trunków, odpowiednio wyselekcjonowanych i skomponowanych pod serwowane potrawy. Każdemu wydarzeniu towarzyszy muzyka na żywo.

Urodziny w Heksagonie

Heksagon to także doskonałe miejsce na zorganizowanie urodzin, uroczystej kolacji, chrzcin czy komunii. Także łódzkie firmy coraz częściej wybierają lokal na firmowe spotkania świąteczne. Kameralne miejsce, przytulna atmosfera i doskonała kuchnia sprawiają, że już zaczyna brakować wolnych terminów!

Łódź, ul. Pomorska 144
tel. 577 807 907
heksagonlodz@gmail.com
facebook.com/HeksagonLodz