Polecamy

Do Monopolis na piknik i steki z restauracji Indian Steak!

Do Monopolis na piknik i steki z restauracji Indian Steak!

Wraz z otwarciem ogródków restauracyjnych znowu możemy spotykać się z rodziną i przyjaciółmi poza domem. Właśnie z tej okazji Monopolis organizuje piknik rodzinny. Nie zabraknie atrakcji dla dzieci ale też bogatej oferty kulinarnej. W dawnym kompleksie wódczanym zainauguruje działalność nowy lokal serwujący steki i burgery – Indian Steak.

Wielomiesięczny lockdown spowodował przede wszystkim rozluźnienie więzi międzyludzkich. O tym, jak bardzo wszyscy potrzebujemy powrotu do normalności, świadczy chociażby liczba dokonywanych rezerwacji i gości, którzy w miniony weekend pojawili się w kawiarniach i restauracjach.

Również restauracje w Monopolis musiały zmierzyć się falą telefonicznych rezerwacji, która rozlała się zaraz po konferencji prasowej premiera i ministra zdrowia, dotyczącej luzowania obostrzeń. Trzeba jednak przyznać, że ich właściciele i personel czekali na ponowne otwarcie nie mniej, niż stęsknieni Klienci.

Warto zauważyć, że lokale usytuowane w Monopolis nie trwoniły czasu. W dobie pandemii udoskonalały menu i przygotowywały zupełnie nowe pozycje na powrót Gości. Będzie zatem można ponownie skosztować znanych i lubianych potraw, ale także poznać zupełnie nowe smaki. O doskonałe doznania kulinarne zadbają śródziemnomorska Arteria, japońska Sendai Sushi&Ramen, włoska Trattoria Italiana, klimatyczne Monocafe i pachnąca domowymi wypiekami Piekarnia Łódź. W oczekiwaniu na otwarcie restauracyjnych wnętrz, w ogródkach już można próbować wyjątkowych dań.

A w najbliższą niedzielę, 30 maja, z myślą o spotkaniach z przyjaciółmi Monopolis przygotowuje piknik rodzinny. Każdy z lokali zaproponuje na tę okoliczność specjalne menu, które idealnie sprawdzi się także na wynos. W piknikowej ofercie znajdziemy dania z grilla, sushi przygotowywane na oczach gości, czy też owoce morza serwowane z wielkiej patelni. W amfiteatrze natomiast na najmłodszych czekać będą rozmaite atrakcje, a w klubie dla dzieci wyjątkowe warsztaty. Wszystko to z myślą o zbliżającym się Dniu Dziecka. Dlatego już teraz warto zarezerwować sobie czas.

To jednak nie wszystko. Magia Monopolis sprawia, że nawet w pandemii otwiera się tu nowy lokal. Kompleks wzbogacił się bowiem o kolejną wyjątkową restaurację, która już w najbliższych dniach zainauguruje działalność. To serwujący steki i burgery Indian Steak zlokalizowany obok doskonale rozpoznawalnej Trattorii Italiana. Ściany z czerwonej cegły, łukowe sklepienia i żeliwne słupy pofabrycznego budynku oraz minimalistyczne wyposażenie doskonale wpisują się w koncept stworzony przez dwóch przyjaciół. We wnętrzu lokalu, uwagę gości z pewnością zwróci potężna, zabytkowa, ceglana arkada, na której wsparte jest południowe skrzydło głównego zabytkowego obiektu Monopolis oraz otwarta kuchnia dzięki, której będzie można obserwować proces przygotowania potraw.

Właścicieli Indian Steak połączyło zamiłowanie do motocykli oraz prowadzony przez każdego z nich biznes gastronomiczny. Jeden jest producentem wyjątkowych steków i burgerów z najlepszej, kruchej, soczystej długo dojrzewającej wołowiny oraz jagnięciny, natomiast drugi właścicielem sieci znanych cukierni Sowa w Poznaniu. Tam też, w odrestaurowanych, byłych Koszarach Wojskowych, noszących dziś nazwę City Park, stworzyli swój pierwszy wspólny lokal.

– Naszą misją jest stworzenie wyjątkowego miejsca, w którym nie tylko będzie można zjeść smaczne, wykwintne i obfite dania w umiarkowanych cenach, ale również dowiedzieć się wszystkiego na temat steków i burgerów, długo dojrzewającej wołowiny, BBQ, grillowania czy sposobów przyrządzania potraw – mówi Zbigniew Stempień, jeden z właścicieli Indian Steak.

W karcie nowej restauracji nie zabraknie zatem dań z doskonałej jakości długo sezonowanej wołowiny z Polski, USA i Szkocji. Oprócz standardowych Rib Eye Steak czy T-Bone Steak, różnorodnych burgerów, zjemy także żebro wołowe, Tomahawk Steak i Fiorentina Steak. To jednak nie wszystko, podniebienia Gości zaspokoją także tatar z jelenia i kotlety jagnięce z kostką.

– Przy tworzeniu naszego wspólnego projektu, współpracuje z nami zespół nietuzinkowych i wykwalifikowanych specjalistów z branży gastronomicznej, dla których gastronomia to nie praca lecz sens życia. Trzeba też wspomnieć że Indian Steak to nie tylko Restauracja, to również miejsce gdzie odbywać się będą cykliczne szkolenia kulinarne zarówno dla zawodowców, jak i amatorów – podkreśla Lech Domagała, drugi z właścicieli restauracji

W lokalu powstanie również sklepik, w którym będzie można zakupić różnego rodzaju steki i burgery. Wykwalifikowany personel restauracji udzieli wszelkich informacji oraz porad jak przyrządzić samodzielnie w domowych warunkach, wyjątkowe danie z zakupionych produktów.

***

Virako jest dynamicznie rozwijającą się polską firmą deweloperską, inwestującą w budowę kompleksów biurowych. Spółka działa od 2001 roku. Jedną z inwestycji Virako było Centrum Biznesowe Faktoria w Łodzi. Dawne budynki Fabryki Motorów Henryka Wegnera z 1920 roku zostały przebudowane na nowoczesny, wielofunkcyjny biurowiec oferujący klimatyczne lofty biurowe. Inwestycja została wyróżniona w konkursie Wnętrze Roku 2004 w kategorii realizacji budujących tożsamość Łodzi. Kolejne przedsięwzięcie – nowoczesny kompleks biurowy Forum 76 Business Centre – to pierwszy w Łodzi biurowiec klasy A. Inwestycja dwukrotnie zdobyła tytuł Biurowca Roku 2012 i 2014 w prestiżowym konkursie Eurobuild Awards. Flagową inwestycją Virako jest Monopolis. Kompleks biurowy w dawnych zakładach Monopolu Wódczanego z 1902 roku, trzeci co do wielkości zabytkowy zespół fabryczny w Łodzi (po zakładach Karola Scheiblera i Izraela Poznańskiego).