Polecamy

Dlaczego kawa z lokalnych palarni jest coraz popularniejsza?

Dlaczego kawa z lokalnych palarni jest coraz popularniejsza?

Picie kawy to nie tylko spożywanie pobudzającego napoju, który ma dodać energii i pobudzić do działania, to także rytuał i moment w ciągu dnia, który ludzie przeznaczają na relaks.

Warto wiedzieć, że to jak kawa będzie smakowała nie zależy tylko od jej gatunku i sposobu parzenia, ale także od sposobu palenia. Właśnie na tym aspekcie skupiamy się w niniejszym artykule.

Palenie kawy – jak to w skrócie wygląda?

Surowe ziarna kawy nie mają nic wspólnego z ziarnami, które można dostrzec w kawiarniach lub na półkach sklepowych. Aby uzyskać ostateczną wersję ziarnek, które są aromatyczne i brązowe, surowa kawa musi zostać poddana procesowi palenia.

Dobra palarnia kawy zatrudnia specjalistę, który kontroluje proces palenia ziaren kawy, ponieważ każda jej odmiana wymaga nieco innego podejścia do palenia (różni się między innymi czas palenia oraz wysokość zastosowanej temperatury). Co ciekawe im mocniej ziarna są palone, tym zawartość kofeiny jest w nich mniejsza, a smak jest intensywniejszy i ma więcej nut karmelowych.

Surowe ziarna kawy są zielone i mają ziemisty zapach. Do palarni przybywają w jutowych kilkudziesięciokilogramowych workach i tutaj poddawane są następnie procesowi palenia w wysokich temperaturach, niekiedy proces ten może przebiegać nawet w temperaturze 250 stopni. Po zakończeniu tego zabiegu ziarna muszą zostać wychłodzone i poddane odgazowaniu.

Gotowe do spożycia wypalone ziarna są umieszczane w metalizowanych opakowaniach wyposażonych w wentyl odpowietrzający i wysyłane w tej formie do klientów. Niemal każda rzemieślnicza palarnia kawy sklep internetowy szczyci się tym, że proces palenia kawy przeprowadza na chwilę przed wysyłką towaru do klientów.

Coraz więcej osób interesuje się rzemieślniczą kawą ziarnistą

Kultura picia kawy w Polsce zmieniła się znacząco w stosunku do sposobu, w jaki pili go nasi rodzice i dziadkowie. Wtedy powszechnym sposobem było zalewanie dużej ilości zmielonej kawy gorącą wodą. Dzisiejsi kawosze stali się wymagającymi i świadomymi klientami, którzy w piciu kawy dostrzegają pewien rytuał, mają także świadomość zróżnicowania smaku i aromatu kawy zależnego od procesu jej palenia. W efekcie coraz więcej osób interesuje się parzeniem kawy w ekspresie w domowym zaciszu. Tym samym też coraz więcej osób sięga po rzemieślniczą kawę ziarnistą, która odznacza się wysoką jakością.

 

Źródło zdjęcia:
Max4e Photo / Shutterstock.com