Polecamy

Dieta i suplementy dla wzmocnienia odporności na zimę

Dieta i suplementy dla wzmocnienia odporności na zimę

Zima to czas kiedy nasz organizm jest bardziej podatny na różnego rodzaju infekcje niż w innych porach roku. Aby uniknąć nieprzyjemnych przeziębień, warto wcześniej zadbać o wzmocnienie odporności.

Pomocny jest w tym zdrowy tryb życia, na który składają się: odpowiednia dieta, ruch czy wysypianie się. Dodatkowo warto sięgnąć po wspomagające odporność suplementy. Przeczytaj i dowiedz się jakie witaminy i inne składniki najlepiej chronią organizm przed zimowymi infekcjami.

Kwasy tłuszczowe omega-3

Nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 bardzo pozytywnie wpływają na cały organizm. Nie tylko wspierają układ immunologiczny w walce z infekcjami, ale też niwelują stany zapalne i wspomagają prawidłową pracę serca i mózgu. Ich najlepszym źródłem są tłuste ryby morskie, a także niektóre nasiona i oleje roślinne. Jednak jak pokazują badania, wciąż jemy za mało tego typu produktów, aby w pełni pokryć zapotrzebowanie na kwasy Omega-3. W okresie zimowym dobrze jest wspomóc organizm odpowiednimi suplementami. Można przyjmować na przykład kwasy Omega-3 z CBD, które łączą w sobie pozytywne właściwości ekstraktu CBD z nienasyconymi kwasami tłuszczowymi. Dobrym rozwiązaniem jest też zażywany regularnie tran.

Witamina C

Witamina C, czyli inaczej kwas askorbinowy, to chyba najbardziej znany sposób na zapobieganie przeziębieniom i ich leczenie. Najczęściej kiedy czujemy, że „coś nas bierze” sięgamy właśnie po nią, czy to w postaci suplementów, czy też herbaty z miodem i cytryną. Najpopularniejszym źródłem witaminy C są cytrusy, ale jej duże ilości znajdziemy też w porzeczkach, owocach dzikiej róży, natce pietruszki, brokułach, kapuście, brukselce i papryce. Pamiętajmy, że organizm bardzo szybko wydala nadmiar witaminy C, dlatego też branie jednorazowo dużej, „uderzeniowej” dawki, nic nie daje. Lepiej przyjmować ją w mniejszych ilościach, po kilka razy dziennie.

Witamina D

Badania pokazują, że większość Polaków w okresie jesienno-zimowym cierpi na niedobór witaminy D. Problem ten może dotyczyć nawet 90 % społeczeństwa. Jest to w dużej mierze związane z małą ilością promieni słonecznych, które uczestniczą w produkcji tej witaminy. Dlatego też aby wspomóc organizm w czasie wzmożonych przeziębień, powinno się zażywać suplementy z witaminą D. Aby dobrać odpowiednią dawkę, najlepiej wcześniej zrobić badania krwi i ustalić, jak duże mamy niedobory.

Choć najczęściej kojarzona jest z zapobieganiem krzywicy, witamina D ma też ogromny wpływ na odporność organizmu, a jej niedobory wywołują uczucie zmęczenia, problemy ze snem, tarczycą, obniżenie nastroju i koncentracji.

Probiotyki

Duże znaczenie dla odporności oraz zdrowego funkcjonowania całego organizmu ma układ trawienny. Jego pracę wspierają żyjące w jelitach dobre bakterie, które tworzą barierę dla szkodliwych drobnoustrojów i wirusów, a także pomagają zwalczać infekcje. Probiotyki zawierające szczepy tych dobrych bakterii trzeba koniecznie stosować przy antybiotykoterapii oraz przy problemach żołądkowych takich jak biegunki czy wymioty. Warto jednak sięgać po nie profilaktycznie także w okresie zimowych infekcji. Naturalne probiotyki znajdziemy głównie w jogurtach, kefirach i kiszonkach, więc szczególnie w zimie jedzmy ich jak najwięcej. Można też wspomóc się dodatkową suplementacją probiotyków.