Być w Manufakturze i nie zajrzeć do Szpulki to, jak być w Paryżu i nie widzieć wieży Eiffla. Goście mówią o niej „mały lokal z wielką duszą”. Atmosfera, jedzenie i obsługa (kolejność przypadkowa) są w Szpulce doskonałe. Dominują dania kuchni z całego świata z elementami polskiej. Jest szybko, prosto i smacznie!

Szpulka w Manufakturze działa już od ponad sześciu lat. W tym czasie dorobiła się stałych klientów i opinii wyjątkowego miejsca na kulinarnej mapie Łodzi.
Może dlatego, że jest w niej kolorowo, przytulnie i panuje luźna atmosfera, upodobali ją sobie wszyscy, którzy niezależnie od metryki, czują się młodo.

Kameralne bistro otwarte do północy

Choć po ostatnim remoncie lokal powiększył się o dodatkową kondygnację (dobudowano antresolę nad kuchnią) i dziś może przyjąć więcej gości, to wciąż pozostał kameralnym bistro, w którym można zjeść doskonałe śniadania, wpaść ze znajomymi na smaczny obiad, a wieczorem na lekką kolację. Warto podkreślić, że swoim gościom lokal oprócz dodatkowego piętra zafundował nowe, wygodniejsze meble, zmienił kolory ścian i sprawił jeszcze bardziej klimatyczny ogródek na zewnątrz. Remont dał też nowe możliwości zespołowi kuchni, który zyskał więcej przestrzeni potrzebnej do przygotowania potraw i napojów. I jeszcze jedno – ze wszystkich działających w Manufakturze lokali, to właśnie Szpulka otwiera się najwcześniej, a zamyka jako ostatnia. Codziennie bistro działa od 9 do późnych godzin nocnych. Warto o tym pamiętać, gdy wychodzimy z kina późnym wieczorem, a nie zjedliśmy wcześniej kolacji…

Jedenaście rodzajów śniadań!

Powiedzieć „jadłem śniadanie w Szpulce”, to jakby nic nie powiedzieć. Jedenaście rodzajów śniadań czeka codziennie na swoich fanów. O prymat najpopularniejszego walczą dwa: śniadanie a’la Szpulka (frankfurterki, bekon i jajka) i Szefa Kuchni (jajka zapiekane z bekonem i podawane na patelni, ser cheddar i szczypiorek). Zwycięzca wciąż nie został wskazany.

Jeżeli jednak ktoś woli rozpocząć dzień od czegoś lżejszego, to do wyboru są gofry w różnych odsłonach – z łososiem, chorizo czy grillowanym kurczakiem.
Z kolei miłośnicy śniadań na słodko mogą zamówić tosty francuskie, podawane z owocami sezonowymi i syropem klonowym. Śniadania podawane są do południa. Wyjątkiem jest śniadanie a’la Szpulka, które w weekendy można zamawiać przez cały dzień. Już od kilku lat Szpulka według serwisu Tripadvisor jest numerem jeden, jeśli mowa o miejscach na śniadania w Łodzi.

Na obiad z karty i na lunch

Szpulka zaprasza również na obiady. Wybór jak na małe bistro jest przebogaty. Są zupy, zwykle trzy rodzaje – zupa dnia, którą proponuje szef kuchni i dwie zupy sezonowe.

Po remoncie zwiększył się nie tylko sam lokal, powiększyło się także menu. W ofercie Szpulki pojawiły się nowe dania kuchni street foodowej oraz dania inspirowane kuchnią azjatycką. W bistro można teraz zamówić pięć rodzajów burgerów, ale jest też Ramen z grillowanym rostbefem czy z grillowanym pstrągiem łososiowym. Swoich fanów mają przekąski zaproponowane przez szefa kuchni, w tym legenda Szpulki, czyli tatar wołowy klasyczny albo z leśnym runem.

Oczywiście można tu również wpadać na szybkie lunche, które w Szpulce mają to do siebie, że się nie powtarzają. Każdego dnia zjemy, co innego.

Szot, drink, koktajl + zespół = atmosfera, której nie znajdziesz gdzie indziej

Szpulka to nie tylko jedzenie, to także doskonałe i zdrowe koktajle warzywno-owocowe, które serwowane są przez cały dzień i orzeźwiające lemoniady.
Od barmana można także dostać autorskie drinki, albo shoty bazujące na syropach owocowych własnej produkcji.

Jeżeli do tego doda się przyjazną atmosferę i fantastyczny kontakt zespołu bistro z jego gośćmi to niezależnie, czy wpadacie do Szpulki na śniadanie, lunch czy biznesowe spotkanie, zawsze będzie Wam tu dobrze. Tak dobrze, że będziecie chcieli wracać!

ŁÓDŹ MANUFAKTURA, ul. Ogrodowa 19a
tel. 42 634 24 72
www.szpulka-lodz.com
www.facebook.com/szpulka.lodz/