W pierwszy dzień wiosny, 21 marca 2019 roku, 11 łódzkich restauracji, które wezmą udział w Goût de France/Good France, zaproponują swoim gościom prawdziwą francuską ucztę. Od pięciu lat organizatorem wydarzenia w Polsce jest Ambasada Francji.
Zawsze cieszy się ono sporym zainteresowaniem mieszkańców regionu i bywalców łódzkich restauracji. W Łodzi projekt koordynuje: Magdalena Fohue, Dyrektor Generalny hotelu Novotel Łódź Centrum oraz Alicja Bień, Konsul Honorowy Francji w Łodzi.
Zdjęcia Agnieszka Cytacka
– Wydarzenie promuje przede wszystkim to, co w kuchni francuskiej najlepsze, czyli wspólne celebrowanie posiłku. Jednak sama idea jest też okazją do zaproponowania łódzkim smakoszom efektownego i wyjątkowego doświadczenia kulinarnego. Warto wiedzieć, że restauracje, które biorą udział w wydarzeniu, zostały zakwalifikowane przez międzynarodowe jury na podstawie zaproponowanego przez szefów kuchni pięciodaniowego autorskiego menu: przystawki, dania głównego, deski serów, deseru oraz wina i innych alkoholi – tłumaczy Alicja Bień, Konsul Honorowy Francji w Łodzi.
Goût de France /Good France organizowane jest na całym świecie zawsze pierwszego dnia wiosny
i w tym roku wyjątkowo potrwa przez cztery dni. Tegoroczna edycja będzie poświęcona kuchni Prowansji (Region Prowansji jest w tym roku partnerem wydarzenia), którą charakteryzują potrawy pełne słońca, zapachu lawendy i miodu. Ważnym tematem wydarzenia będzie także zrównoważony rozwój w postaci odpowiedzialnej gastronomii i zaangażowania się szefów kuchni w działalność proekologiczną, w szczególności poprzez ograniczenie odpadów z tworzyw sztucznych. Dodatkowo zaproponowane przez nich dania muszą zawierać mniej tłuszczu, cukru i soli.
W projekcie weźmie udział fundacja „No More Plastic” reprezentowana przez Alexandra Cousteau, co ma podkreślić proekologiczny charakter tegorocznego wydarzenia.
Ubiegłoroczna edycja Goût de/Good France, w której motywem przewodnim były francuskie wina i alkohole, spotkała się z dużym odzewem. Na całym świecie wzięło w niej udział ponad 3 500 restauracji, w tym 130 z Polski, a 9 z Łodzi. Polska była drugim po Francji najliczniej reprezentowanym na świecie krajem pod względem restauracji uczestniczących w tym projekcie.
W tym roku znowu Polska zajmuje zaszczytne drugie miejsce po Francji pod względem ilości restauracji, które zgłosiły swój akces.
W ramach tegorocznego projektu na 21 marca zaplanowany jest w hotelu Novotel wieczór z kuchnią francuską. Na spotkanie zapraszają Magdalena Fohue, Dyrektor Generalny hotelu Novotel Łódź Centrum oraz Alicja Bień, Konsul Honorowy Francji w Łodzi. W programie: francuskie menu, najlepsza selekcja win, muzyka na żywo, konkurs z nagrodami i wystawa.
– Specjalnie na ten wieczór, szef naszej kuchni Krzysztof Nowacki, proponuje na przystawkę grillowane, marynowane małże św. Jakuba podawane na zielonych szparagach w osnownie galaretki z żubrówki, soku jabłkowego z ziołowym crostini i świeżym rozmarynem oraz consomme rosołowe z szyfonadą z warzyw korzennych podane z pierożkami z kaczki i wątróbki z aromatem świeżej kolendry. Równie apetycznie prezentuje się danie główne – Spring roll z wołowiną Wellington i musem z cielęciny podany ze strudlem ziemniaczanym, groszkiem cukrowym w otoczce sosu béarnaise i świeżych fig na sosie z czerwonego wina i czarnej porzeczki. Jednym słowem, zapraszam na francuską ucztę w najlepszym wydaniu – zachęca Magdalena Fohue, Dyrektor Generalny hotelu Novotel Łódź.
– Mam wielką nadzieję , że prawdziwy festiwal kuchni francuskiej jaki przed nami, zachęci łodzian do odwiedzenia Francji i spędzenia lata pod lazurowym niebem Prowansji w otoczeniu lawendy i znakomitej prowansalskiej kuchni – być może z odrobiną różowego wina – mówi konsul Alicja Bień.
Lista restauracji z Łodzi biorących udział w Goût de/Good France 2019
Anatewka
Affogato
Cesky Film
Farina Bianco
Fatamorgana
Lokal
Novo Square Lounge Bar
Piotrkowska Klub 97
Quale Restaurant
Restauracja Stary Rynek 2
Stare Kino by Antoine Lopez
Lista polskich restauracji uczestniczących wraz z interaktywną mapą wydarzenia na świecie dostępne są pod linkiem: https://pl.ambafrance.org/Lista-restauracji-bioracych-udzial-w-5-edycji-Gout-de-France-Good-France.
Wybrane menu zaproponowane przez szefów kuchni łódzkich restauracji
Anatewka, szef kuchni Sławomir Kompa
Przystawka: Pistou / Pasztet luksusowy z kurzych wątróbek
Danie główne: Pulpety ze szczupaka / Jagnię w ziołach, czosnku oraz lawendą
Deska serów: Selekcja dwóch serów prowansalskich w Łódzkim wydaniu
Deser: Lavendar muffins / Chocolate cake with praline
Affogato, szef kuchni Jakub Hamankiewicz
Przystawka: Grilowany filet z Makreli / ratatouille / bazylia.
Danie główne: Comber jagnięcy serwowany rose / pierożki faszerowane kozim serem i ziołami / salsefia konfitowana w palonym maśle, miodzie i tymianku.
Deska serów: Espuma z sera brie z truflą i domową chałką.
Deser: Cheesecake au fromage du chevre / crumble amande et sel de mere / sorbet peche et miel / lavende frais (współpraca z la pâtisserie Maison A.S).
Cesky Film, szef kuchni Karol Świąder
Przystawka: Ostrygi, sos Mignonette z szampanem / ser Camembert zapiekany w cieście francuskim, miód lawendowy, orzechy.
Danie główne: Bouillabaisse / królik duszony w sosie musztardowo-śmietanowym, ratatouille, ziemniaczane rozetki.
Deska serów: Selekcja kozich serów z Francji i Polski.
Deser: Chestnut mousse, mango sorbet, slices of lavender honey.
Farina Bianco, szef kuchni Kamil Maćkowski
Przystawka: Zupa Bouillabaise z łososiem, krewetką, kalmarem, ośmiorniczką, mulami i imbirem.
Danie główne: Gicz jagnięca 400 g z pieca, sos demi-glace, purée z pieczonych ziemniaków i młode warzywa.
Deska serów: Deska francuskich serów z orzechami, gruszką, winogronem i miodem balsamicznym.
Deser: Płonący crème brûlée.
Piotrkowska Klub 77, szef kuchni Ewa Rezler
Przystawka: Panna cotta z suszonymi pomidorami, parmezan, orzeszki pini, pesto, anchois pâté.
Danie główne: Kurczak z rakami, pissaladiere, ratatouille.
Deska serów: Francuskie sery kozie z regionu Prowansji, figi, miód.
Deser: Tarta cytrynowa/ profiteroles/ gorzka czekolada / Selekcja win francuskich.
Stare Kino by Antoine Lopez, szef kuchni Antoine Lopez
Przystawka: Pissaladière (Prowansalska pizza z cebulą, oliwkami i anchois na cieście francuskim).
Danie główne: Bouillabaisse z Marsylii z sosem Rouille (Prowansalka zupa rybna z sosem na bazie czosnku i szafranu).
Deska serów: Degustacja serów (50g francuskich serów).
Deser: Tropézienne ( Dessert created in St Tropez by Alexandre Micka – pastry chef with Polish roots).
Z przyjemnością zapraszamy na wielkie święto francuskiej kuchni
Alicja Bień, Konsul Honorowy Francji w Łodzi
Magdalena Fohue, Dyrektor Generalny hotelu Novotel Łódź.
Zdjęcia Agnieszka Cytacka