W przyszłym roku, wraz z oddaniem pierwszego etapu Monopolis, swoich klientów przywita „Piekarnia Łódź”. Będzie to pierwszy z kilkunastu, planowanych na terenie inwestycji, lokali gastronomicznych oferujących gościom zróżnicowaną ofertę kulinarną. W pasażu wypełnionym zielenią, w miłej atmosferze, będzie można zjeść szybkie śniadanie, lunch albo kolację. Z kolei w dawnym budynku laboratorium wódek smakowych zaplanowano miejsce na kawiarnię.

– Bardzo długo szukałam odpowiedniego miejsca na lokalizację dla mojego nowego pomysłu. Łódź jest dla mnie szczególnym miastem, o ciekawej historii i niezwykłej architekturze – mówi Aleksandra Sowa. – Nieprzypadkowo także postawiłam na Monopolis. Już pierwsza wizyta na placu budowy przekonała mnie, że obraliśmy z inwestorem podobny kierunek działania. Oczywiście skala jest nieporównywalna, ale Virako podchodzi do historii miejsca z należytym szacunkiem i co więcej, z dbałością o detal. W mojej pracy tradycja także odgrywa istotną rolę, receptury przekazywane są z pokolenia na pokolenie. W przypadku wypieku prawdziwego chleba, bo tylko taki będzie można kupić w „Piekarni Łódź”, wszystko ma znaczenie, od proporcji składników, przez temperaturę wody, aż po czas i warunki „leżakowania” zakwasu. O żadnych półśrodkach nie może być mowy, bo prawdziwy smak jest nie do podrobienia – dodaje pomysłodawczyni.

Wcześniej Aleksandra Sowa otworzyła piekarnię w Bydgoszczy, która szybko zyskała popularność. Oprócz rozmaitych, niektórych nawet rzadko spotykanych, gatunków chleba, bułek, drożdżówek z sezonowymi owocami, czy domowych ciast, „Piekarnia Łódź” zaoferuje swoim gościom również dania lunchowe oparte na własnych wypiekach. Wszystko to z produktów najwyższej jakości, od sprawdzonych dostawców. Wnętrze będzie przytulne i przyjemne w odbiorze, odpowiednie zarówno na śniadania z przyjaciółmi, jak i biznesowy lunch. Inwestor Monopolis, prezentując projekt w maju ubiegłego roku, dokładnie określił profil inwestycji, która oprócz biurowej, ma stać się centrum kulturalno-rekreacyjnym. Będzie to miejsce z rozbudowaną i oryginalną ofertą kulinarną, skierowaną do mieszkańców i przyjezdnych, poszukujących inspirujących miejsc do spędzania wolnego czasu.

– Od momentu tworzenia koncepcji kompleksu zakładaliśmy, że będzie on proponował pełne spektrum usług, dla wszystkich mieszkańców naszego miasta. Nie zamykamy się bowiem na konkretną grupę. Chcemy stworzyć przestrzeń przyjazną, przemyślaną i dobrze zaprojektowaną. W Monopolis przewidzieliśmy rozwiązania, które czynią przestrzeń estetyczną i użyteczną dla człowieka, bo to właśnie człowiek jest dla nas najważniejszy – komentuje Krzysztof Witkowski, prezes zarządu Virako.

Warto przypomnieć, że kwestie społeczne, od początku działalności Virako, były istotne dla firmy. Kalendarz Virako, liczne koncerty i wystawy organizowane jeszcze przed rozpoczęciem budowy na terenie kompleksu, czy chociażby ostatni cykl plenerowych spektakli teatralnych, czyli Letnia Scena Monopolis, mogą służyć jako przykłady. Pierwszy gastronomiczny najemca nie jest przypadkowy. – Cieszymy się, że „Piekarnia Łódź” powstanie właśnie w Monopolis. Takie miejsca budują swego rodzaju społeczność. Spotykamy się na śniadaniu, wychodzimy na przerwę ze świeżo wypieczonym bajglem, czy kupujemy drożdżówki dla kolegów z pracy. To ważne, aby mieć swój codzienny rytuał, a jedzenie jest jednym z jego niezbędnych elementów. Szczególnie jeśli jest zdrowe, smaczne i piękne podane. A o tę jakość jestem spokojny – dodaje Krzysztof Witkowski. Monopol Wódczany, trzeci co do wielkości zespół fabryczny, po zakładach Karola Scheiblera i Izraela Poznańskiego, został zbudowany w 1902 roku i przez wiele lat stanowił ważny element rozwoju Łodzi. Łódzki zakład był najnowocześniejszym w polskiej branży spirytuso wej. Największy rozkwit i sukcesy nastąpiły pod koniec lat 70. ubiegłego wieku.

Monopol od zawsze odgrywał wielką rolę w życiu miasta. Był nie tylko miejscem pracy, ale również centrum wydarzeń społecznych i kulturalnych. W maju 2017 roku firma Virako przedstawiła plany rewitalizacji dawnych zakładów Monopolu Wódczanego i utworzenia wielofunkcyjnego kompleksu, z rozwiniętą ofertą gastronomiczną, kulturalną i usługową. Centralną częścią Monopolis jest zespół zabytkowych gmachów z początku XX wieku, w których przez 115 lat produkowano i rozlewano wódkę. Piętra głównego budynku dawnej rozlewni zamienią się w wygodne biura, a na parterze powstaną restauracje, winiarnie, kawiarnie i rozmaite przestrzenie usługowe. W dawnym laboratorium wódek smakowych powstanie bistro, w magazynie spirytusu – teatr, a w morsowni – basen z siłownią. Będzie też przestrzeń dla najmłodszych. W kompleksie otwarte zostaną przedszkole i świetlica środowiskowa dla dzieci. Ważną częścią Monopolis stanie się muzeum poświęcone historii dawnego Polmosu i technologii wytwarzania wódki. Swoim najemcom Monopolis zaoferuje w sumie 23400 mkw. nowoczesnych biur w trzech budynkach i ponad 5000 mkw. przestrzeni usługowej.

Virako
Jest dynamicznie rozwijającą się polską firmą deweloperską, inwestującą w budowę kompleksów biurowych. Spółka działa od 2001 roku. Jedną z inwestycji Virako było Centrum Biznesowe Faktoria w Łodzi. Dawne budynki Fabryki Motorów Henryka Wegnera z 1920 roku zostały przebudowane na nowoczesny wielofunkcyjny biurowiec oferujący klimatyczne lofty biurowe. Inwestycja została wyróżniona w konkursie Wnętrze Roku 2004 w kategorii realizacji budujących tożsamość Łodzi. Kolejne przedsięwzięcie – nowoczesny kompleks biurowy Forum 76 Business Centre – to pierwszy w Łodzi biurowiec klasy A. Inwestycja dwukrotnie zdobyła tytuł Biurowca Roku 2012 i 2014 w prestiżowym konkursie Eurobuild Awards. Do grona najemców Forum 76 należą m.in.: Deloitte, Magellan, Airbus Helicopters Polska, Santander, Millennium, BGŻ BNP Paribas.