Kulinaria

PRZERWA dla każdego

PRZERWA dla każdego

Każde przyjęcie to inne wyzwanie, ale my się ich nie boimy. Jesteśmy kreatywnym zespołem. A uśmiechy naszych Gości tylko dodają nam skrzydeł i sprawiają, że w tym, co robimy pasji nam nie brakuje – mówi Paulina Ograbek, wedding planner w Przerwie przy ulicy Wólczańskiej.

LIFE IN. Łódzkie: Przerwa, to dość oryginalna nazwa dla restauracji. Kto i dlaczego zdecydował o takiej nazwie?

Paulina Ograbek: Nazwę wymyślili właściciele, chodziło o to, aby „zrobić sobie przerwę”, odpuścić, nie przejmować się, a zadania, które ma się do zrealizowania zlecić komuś innemu. I tak działa Przerwa, jeśli musisz zorganizować konferencje, przyjęcie, event, wesele – my zajmiemy się wszystkim czym trzeba.

Czym jest Przerwa?

Przerwa to taka hybryda. Dzięki plastyczności tego miejsca i świetnej lokalizacji, możemy realizować różne przedsięwzięcia. Z jednej strony jesteśmy restauracją, w której w ciągu dnia zjesz lunch, coś słodkiego albo umówisz się tu na kawę. Z drugiej strony jesteśmy stworzeni do bardziej skomplikowanych wydarzeń. Mamy do dyspozycji przestrzeń konferencyjno-eventową. W zależności od zapotrzebowania możemy być miejscem przeznaczonym na konferencję lub nietuzinkowo organizowany event biznesowy czy spotkanie rodzinne. A dopełnieniem naszych działań jest catering, który realizujemy nawet dla kilkuset osób w dowolnej lokalizacji.

Przerwa mieści się w pofabrycznych wnętrzach dawnej fabryki Adolfa Daube. Dziś jest tu centrum biznesowo-biurowe. Czy to dobre miejsce na ten koncept?

Miejsce jest idealne! Dzięki temu, że jesteśmy w starej fabryce, biurowcu, a na dodatek w samym centrum miasta, mamy możliwość organizowania wielu wydarzeń. Naszych Klientów przyciąga historyczny budynek, szczególnie, że jest piękny i odrestaurowany z ogromną starannością. Niezależnie od tego, czy organizujesz konferencje czy wesele, industrialne detale przestrzeni cieszą oko i przypominają historię Łodzi. Łatwo do nas dotrzeć zarówno komunikacją miejską jak i autem. A bliskość dworców sprawia, że osoby spoza Łodzi mogą szybko się do nas dostać.

Organizujecie spotkania biznesowe, bankiety i cateringi, ale waszą specjalnością są… wesela?

Na początku działalności Przerwy faktycznie koncentrowaliśmy się na spotkaniach biznesowych i imprezach prywatnych, do czasu pierwszych Gości, którzy pojawili się z zapytaniem o wesele. Okazało się, że trendy w imprezach weselnych bardzo się zmieniają, a tradycyjne wesele przestaje być atrakcyjne dla młodych osób, co więcej unikają oni typowych sal weselnych i poszukują niestandardowej alternatywy. I wtedy stwierdziliśmy, że stworzymy ofertę, taką, z której sami chcielibyśmy skorzystać – będzie to nowoczesne wesele.

Czyli współcześnie pary nie stawiają na klasyczne przyjęcia, a próbują przemycać oryginalne pomysły?

Tak i sami ich zachęcamy do tego! Coraz częściej młode pary organizują wesela, które mają formułę imprezy w gronie rodziny i znajomych niż tradycyjnego przyjęcia weselnego. Poszukują nowoczesnego menu, nietypowych tortów i oczywiście mniej weselnej aranżacji sali.

W Łodzi i okolicy jest wiele miejsc, w których można zorganizować przyjęcie. Co wyróżnia Przerwę?

Przede wszystkim łódzki charakter! W naszych wnętrzach jest czerwona cegła, sklepienia kolebkowe i charakterystyczne fabryczne słupy. Takich miejsc w Łodzi, gdzie można zorganizować przyjęcie, przy którym może zasiąść do 150 osób, jest niewiele. Drugim istotnym wyróżnikiem jest menu. Przygotowywaliśmy ofertę ściśle współpracując z młodymi parami i efektem tych prac jest menu, które zawiera tradycyjne dania, ale serwowane w nowoczesny sposób. Musi być smacznie, tradycyjnie, ale też modnie! Stawiamy również na bufety, niezależnie od tego, czy to bufet z przekąskami, deserami, czy bufet tematyczny, nadajemy mu określony charakter lub motyw przewodni. To nie musi być nudny element wesela!

Wesele tylko w Przerwie? Czy też catering poza lokalem?

Wesele możemy zrealizować wszędzie! Obecnie pary młode są bardzo otwarte na różne propozycje, często korzystają również z usług koordynatorów ślubnych, którzy to zachęcają do otwartego myślenia o weselu. Jeśli marzy się Wam wesele w zamku, na łące lub nad jeziorem, czemu tego nie zrealizować? Z naszego punktu widzenia, jako dostawcy najbardziej skomplikowanej usługi, w trakcie wesela są to czasem wyzwania, ale odpowiednia organizacja pracy powoduje, że możemy realizować te najbardziej śmiałe pomysły.

Czy przygotowując przyjęcie za przyjęciem nadal można robić to z pasją?

Zdecydowanie! Każda uroczystość to inna historia. Klienci często stawiają przed nami wyzwania, jak cho ciażby wesele całkowicie wegetariańskie. Mamy szczęście, że pracujemy w młodym zespole, a cała ekipa ma dobrą energię i jest kreatywna. Taki zespół do zadań specjalnych! To coś, co nas wyróżnia na tle innych „sal weselnych”. Czasami wy zwaniem jest wykreowany motyw przyjęcia, ale dzięki temu praca nigdy się nie nudzi, wymaga nieszablonowego myślenia i pomysłowości. A na końcu, kiedy widzimy uśmiechy naszej pary młodej i radość ich gości, to dodaje nam skrzydeł i sprawia, że pasja nie przemija!

Rozmawiał Damian Karwowski

Łódź, ul. Wólczańska 128/134
tel. 42 212 33 30
restauracja@przerwa-lodz.com
www.przerwa-lodz.com
www.facebook.com/przerwacatering/