Miłośnicy Francji już po raz piąty będą mogli celebrować francuską sztukę kulinarną. Jak co roku okazja jest taka sama – wydarzenie Goût de/Good France.
W pierwszy dzień wiosny, 21 marca, łódzkie restauracje, które wezmą udział w tym wydarzeniu, zaproponują swoim gościom prawdziwą francuską ucztę. – Ambasada Francji w Polsce od pięciu lat współorganizuje Goût de/Good France, realizując tym samym projekt francuskiego Ministerstwa Spraw Zagranicznych. Wydarzenie zawsze cieszy się sporym zainteresowaniem mieszkańców regionu i bywalców łódzkich restauracji – opowiada Alicja Bień, Konsul Honorowy Francji w Łodzi i jeden ze współorganizatorów łódzkiej edycji Goût de/Good France. – Celem wydarzenia jest promocja kraju poprzez wyśmienitą francuską kuchnię.
To, co w kuchni najlepsze
Wydarzenie promuje przede wszystkim to, co w kuchni francuskiej najlepsze, czyli wspólne celebrowanie posiłku. Jednak sama idea jest też okazją do zaproponowania łódzkim smakoszom efektownego i wyjątkowego doświadczenia kulinarnego. Warto wiedzieć, że restauracje, które wezmą udział w wydarzeniu, zostały zakwalifikowane przez międzynarodowe jury na podstawie zaproponowanego przez szefów kuchni pięciodaniowego autorskiego menu: przystawki, dania głównego, deski serów, deseru oraz wina i innych alkoholi. Każdy szef kuchni będzie mógł swobodnie wybrać francuskie dania, które zaserwuje 21 marca, jednak w tym roku partnerem edycji jest region Prowansji i dobrze widziany będzie prowansalski przepis lub specjalność tego regionu.
Wydarzenie organizowane jest na całym świecie zawsze pierwszego dnia wiosny i w tym roku wyjątkowo potrwa przez cztery dni. Tegoroczna edycja będzie poświęcona kuchni Prowansji, którą charakteryzują potrawy pełne słońca, zapachu lawendy i miodu. W 2019 roku tematem będzie także zrównoważony rozwój w postaci odpowiedzialnej gastronomii i zaangażowania się szefów kuchni w ochronę planety w szczególności poprzez ograniczenie odpadów z tworzyw sztucznych. Proponowane dania muszą więc zawierać mniej tłuszczu, cukru i soli. W projekcie weźmie udział fundacja „No More Plastic” reprezentowana przez Alexandra Cousteau, co ma podkreślić proekologiczny charakter tegorocznego wydarzenia.
Smaki Francji w hotelu Novotel
Ubiegłoroczna edycja Goût de/Good France, w której motywem przewodnim były francuskie wina i alkohole, spotkała się z dużym odzewem. Na całym świecie wzięło w niej udział ponad 3 500 restauracji, w tym 130 z Polski, a 9 z Łodzi, zaś Polska była drugim po Francji najliczniej reprezentowanym na świecie krajem pod względem restauracji uczestniczących w tym projekcie. W ramach projektu na 21 marca zaplanowany jest w hotelu Novotel wieczór z kuchnią francuską. Na spotkanie zapraszają Magdalena Fohue, Dyrektor Generalny hotelu Novotel Łódź Centrum oraz Alicja Bień, Konsul Honorowy Francji w Łodzi. W programie: francuskie menu, najlepsza selekcja win, muzyka na żywo, konkurs z nagrodami i wystawa.