Polecamy

Goût de France czyli wielka francuska uczta

Goût de France czyli wielka francuska uczta

Miłośnicy Francji już po raz piąty będą mogli celebrować francuską sztukę kulinarną. Jak co roku okazja jest taka sama – wydarzenie Goût de/Good France.

W pierwszy dzień wiosny, 21 marca, łódzkie restauracje, które wezmą udział w tym wydarzeniu, zaproponują swoim gościom prawdziwą francuską ucztę. – Ambasada Francji w Polsce od pięciu lat współorganizuje Goût de/Good France, realizując tym samym projekt francuskiego Ministerstwa Spraw Zagranicznych. Wydarzenie zawsze cieszy się sporym zainteresowaniem mieszkańców regionu i bywalców łódzkich restauracji – opowiada Alicja Bień, Konsul Honorowy Francji w Łodzi i jeden ze współorganizatorów łódzkiej edycji Goût de/Good France. – Celem wydarzenia jest promocja kraju poprzez wyśmienitą francuską kuchnię.

To, co w kuchni najlepsze

Wydarzenie promuje przede wszystkim to, co w kuchni francuskiej najlepsze, czyli wspólne celebrowanie posiłku. Jednak sama idea jest też okazją do zaproponowania łódzkim smakoszom efektownego i wyjątkowego doświadczenia kulinarnego. Warto wiedzieć, że restauracje, które wezmą udział w wydarzeniu, zostały zakwalifikowane przez międzynarodowe jury na podstawie zaproponowanego przez szefów kuchni pięciodaniowego autorskiego menu: przystawki, dania głównego, deski serów, deseru oraz wina i innych alkoholi. Każdy szef kuchni będzie mógł swobodnie wybrać francuskie dania, które zaserwuje 21 marca, jednak w tym roku partnerem edycji jest region Prowansji i dobrze widziany będzie prowansalski przepis lub specjalność tego regionu.

Wydarzenie organizowane jest na całym świecie zawsze pierwszego dnia wiosny i w tym roku wyjątkowo potrwa przez cztery dni. Tegoroczna edycja będzie poświęcona kuchni Prowansji, którą charakteryzują potrawy pełne słońca, zapachu lawendy i miodu. W 2019 roku tematem będzie także zrównoważony rozwój w postaci odpowiedzialnej gastronomii i zaangażowania się szefów kuchni w ochronę planety w szczególności poprzez ograniczenie odpadów z tworzyw sztucznych. Proponowane dania muszą więc zawierać mniej tłuszczu, cukru i soli. W projekcie weźmie udział fundacja „No More Plastic” reprezentowana przez Alexandra Cousteau, co ma podkreślić proekologiczny charakter tegorocznego wydarzenia.

Smaki Francji w hotelu Novotel

Ubiegłoroczna edycja Goût de/Good France, w której motywem przewodnim były francuskie wina i alkohole, spotkała się z dużym odzewem. Na całym świecie wzięło w niej udział ponad 3 500 restauracji, w tym 130 z Polski, a 9 z Łodzi, zaś Polska była drugim po Francji najliczniej reprezentowanym na świecie krajem pod względem restauracji uczestniczących w tym projekcie. W ramach projektu na 21 marca zaplanowany jest w hotelu Novotel wieczór z kuchnią francuską. Na spotkanie zapraszają Magdalena Fohue, Dyrektor Generalny hotelu Novotel Łódź Centrum oraz Alicja Bień, Konsul Honorowy Francji w Łodzi. W programie: francuskie menu, najlepsza selekcja win, muzyka na żywo, konkurs z nagrodami i wystawa.